Blog afbeelding

Tips

De 20 beste VR apps van 2019 die je móet uitproberen

28 augustus 2019

Met Virtual Reality kun je je door middel van computertechnologie compleet in een andere wereld wanen. Dit is al mogelijk zonder dure, exclusieve apparaten aan te hoeven schaffen, want het kan zelfs gewoon door middel van een mobiele telefoon – en die heb je waarschijnlijk sowieso wel. Alles wat je verder nog nodig hebt is een VR-bril en apps. Zo simpel is het! Hier laten we je de 20 beste VR apps zijn die je echt een keer geprobeerd moet hebben.

Wat is virtual reality?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is Virtual Reality nou precies? Virtual Reality, oftwel Virtuele Werkelijkheid, is een nieuwe ervaring waarbij je je door middel van computertechniek in een andere wereld kunt wanen. Je zet hiervoor een VR-bril op met je mobiele telefoon erin en door de VR video die je voor je ziet verandert de wereld om je heen. Het lijkt alsof het idee rechtstreeks uit een science-fiction film komt, maar dit is nu al voor iedereen toegankelijk. Iedereen die een geschikte mobiele telefoon en een virtual reality headset heeft kan deze virtuele wereld bezoeken.

Hoe werkt virtual reality?

We zullen je uitleggen hoe virtual reality werkt. De belangrijkste oorzaak waarom het allemaal zo echt lijkt, is de manier waarop de technologie van VR speciaal is ontwikkeld om je hersenen te laten denken dat jij je in een driedimensionale ruimte bevindt zodra je je virtual reality headset, zoals een VR-bril of een VR box, opzet. Dit gebeurt door middel van de diepte die in de VR video wordt gegenereerd, maar ook door de framerate van die beelden en registratie van hoofdbewegingen. Ook is een VR-bril ontworpen om een zo wijd mogelijk blikveld te hebben, net als je eigen ogen.

Wat is het verschil tussen virtual reality en augmented reality?

Er is ook nog zoiets als augmented reality. Hierbij ben je niet in een virtuele omgeving, maar je ziet beelden in je eigen omgeving door middel van bijvoorbeeld je telefoonscherm of de camera van een computer. Met deze beelden is ook interactie mogelijk, denk aan Pokemon Go. Je hebt hier geen VR-bril voor nodig. Dan is er ook nog mixed reality. Hierbij heb je wel een bril op, maar je ziet daardoor nog steeds je eigen omgeving. Deze wordt verrijkt met 3D beelden die levensecht lijken en waarop je ook kunt reageren. Hier zie je de verschillen in een tabel.

Verschil VR en AR

Wat zijn VR apps?

Om met je mobiele telefoon en een VR-bril gebruik te kunnen maken van virtual reality, heb je VR apps nodig. Deze apps download je op je Samsung, iPhone of andere moderne smartphone. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor een virtuele ervaring via het scherm van je telefoon. Als je je telefoon dan in een VR headset zet en de app opstart, komt je virtuele wereld tot leven. Er zijn veel verschillende soorten apps, van reizen tot films en bijzondere beelden en spellen. Let wel op dat niet alle apps voor zowel Android als iOS geschikt zijn, en ditzelfde geldt voor headsets.

Beste VR apps van 2019

Wij hebben hier de beste VR apps voor je smartphone voor je op een rijtje gezet. Deze apps voor iOS en Android zijn stuk voor stuk de moeite waard om uit te proberen. Het mooiste van alles is dat ze allemaal gratis zijn! Dus als je eens een kijkje wil nemen hoe de maanlanding eruitziet alsof je er echt bij bent, of een ritje wilt maken met een achtbaan terwijl je gewoon op je luie stoel zit, het kan allemaal.

20. Google Cardboard

Google Cardboard app logoDe Google Cardboard app echt een must have als het gaat om VR apps, want dit is toch wel één van de meest veelzijdige apps. Je kunt er bijna alles mee doen: VR-games spelen, andere apps ontdekken en installeren, content ontdekken, en hij helpt je bij het opzetten van de Cardboard viewer (de kartonnen VR-bril die Google heeft ontwikkeld). Het is niet alleen een goedkope en duurzame manier om van virtual reality te kunnen genieten, maar ook een zeer complete en overzichtelijke. Hij is makkelijk te gebruiken, en bovendien ook nog eens gratis. Een onmisbare aanwinst voor je smartphone.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

19. Littlstar

LittlstarLittlstar is een gratis app met een hele bibliotheek aan video’s die je kunt bekijken. Het leuke eraan is dat ze gemaakt zijn met het doel jou de indruk te geven dat je zelf achter de camera staat. De beelden variëren van educatieve films over andere landen tot muziek, en het is allemaal gefilmd vanuit een oogpunt dat je nergens anders vindt. Je kunt naar theatervoorstellingen kijken, sportwedstrijden, maar er zijn ook films die speciaal geschikt zijn voor kinderen. De interface is makkelijk te bedienen en overzichtelijk. Ook kun je je eigen 360-graden video’s uploaden zodat anderen ernaar kunnen kijken.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

18. Fulldive VR

Fulldive app logoFulldive VR omschrijft zichzelf als een “sociaal alles-in-één VR-platform”. Dat wil zeggen dat gebruikers met deze app VR-content van allerlei verschillende bronnen kunnen bekijken, zoals The New York Times en Discovery. Ook kunnen ze hun bevindingen met vrienden delen, en reacties op de video’s achterlaten. De app werkt samen met Google Cardboard, en is makkelijk te bedienen. De interface is op zich al een 3D-ervaring, waarin mensen in een virtuele wereld hun vriendenlijst kunnen bekijken, door de content kunnen bladeren en hun instellingen kunnen wijzigen. De video’s zijn gevarieerd, van weg moeten vluchten voor een gigantische inktvis tot leerzame documentaires.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

17. YouTube VR

Youtube VR app logoJa, wie kent dit fenomeen nu niet? Deze app is sowieso onmisbaar op iedere smartphone en tablet, maar wist je dat YouTube ook een groot aantal 3D-video’s ter beschikking heeft? Je kunt de app gebruiken op dezelfde manier die je van YouTube gewend bent, en bladeren door de ontelbare video’s die je tot je beschikking hebt. Je kunt je abonneren op je favoriete kanalen en naar de meest trendy video’s kijken. De ervaring wordt nog beter als je dit alles door je VR-bril doet, zodat je altijd op de eerste rij zit bij alle shows waar je graag naar kijkt.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

16. Netflix VR

Netflix VR app logoNatuurlijk kan ook Netflix niet ontbreken in deze lijst, want dit is zonder twijfel de meest populaire streamingdienst van dit moment. Het is logisch dat zij vroeg zijn meegegaan met de virtual reality-trends en een app hebben ontwikkeld om je favoriete films en series in een virtuele omgeving te bekijken. Deze app werkt met de meeste VR-viewers, dus ook Oculus en Google Cardboard, en je kunt kiezen uit twee instellingen: Void mode voor als je bijvoorbeeld op je rug wilt liggen, en living room viewing, waarbij je wel rechtop moet zitten. Er zijn (nog) geen speciale 3D-films of VR-series beschikbaar.

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

15. AAA VR Cinema

AAA VR Cinema app logoAAA VR Cinema is een VR-video app die heel goed samenwerkt met de Google Cardboard app. Het leuke van deze app is dat je er ook lange films op kunt bekijken, wat met veel andere VR-video apps (nog) niet mogelijk is. Zo is het net alsof je in een IMAX-bioscoop zit. Je kunt zelf de kwaliteit van de beelden aanpassen, zodat je zelfs met oudere of mindere smartphones de video’s toch kunt bekijken. Je hoofdbewegingen worden via de app gevolgd, zodat je ook op je rug in bed kunt liggen als je naar de films kijkt. Hoe luxe is dat?

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

14. VaR VR Videoplayer

VAR VR video player VaR VR Videoplayer is misschien wel één van de meest uitgebreide apps voor het bekijken van video’s die Android te bieden heeft. Ook deze werkt samen met Google Cardboard, en heeft een zeer groot aantal video’s tot zijn beschikking. Het bijzondere aan deze app is dat hij video’s in alle populaire formaten ondersteunt. Ook kun je je kijkervaring tot in detail personaliseren, doordat je de parameters, oogafstand, lens correctie en nog meer zelf kunt aanpassen. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook nog verschillende beeldvormen aanpassen, zoals 180 en 360 graden, panorama, stereoscopisch beeld en nog veel meer.

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

13. Expedities

Expedities VR app logoMet Expedities kun je leren tot een echt feest maken. De app richt zich vooral op educatie, en beschikt over meer dan 200 expedities die bestaan uit 3D-beelden, een uitzicht van 360 graden, en geïntegreerde omschrijvingen. Je hoeft alleen maar op hetzelfde WiFi-netwerk in te loggen om deze bijzondere ervaringen met anderen te kunnen delen, dus het is ideaal om te gebruiken met een kleine groep. Als je bijvoorbeeld een leraar bent met een kleine klas, is het dus mogelijk om met je leerlingen de klas te verlaten en de onderwerpen uit de boeken te bekijken alsof ze echt zijn.

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

12. Google Street View

Google Street view app logoGoogle Street View is een leuke manier om de wereld te verkennen, en met een VR-bril wordt dit nog leuker. Je kunt over straten lopen in iedere stad in elke land, en je hebt een 360-graden zicht op alle bijzonderheden. Het is ook een handige manier om een reisbestemming te verkennen voordat je ernaartoe gaat, als je bijvoorbeeld wilt kijken naar de restaurants die in de buurt van het hotel zitten, of waar de musea in de stad zich bevinden. Je kunt 360-graden foto’s maken met de camera van je telefoon of de Street View Ready camera van de app.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

11. Google Arts & Culture

Google Arts Culture VR app logoGoogle Arts & Culture is vergelijkbaar met Google Street View, maar dan met virtuele bezoeken aan interessante plaatsen zoals historische bezienswaardigheden en musea. In deze app vind je verhalen in de vorm van duizenden foto’s, video’s, manuscripten en kunst, allemaal alsof je er echt bent. Je kunt ook je eigen collectie samenstellen en die delen met vrienden. Google Arts & Culture heeft de beschikking over 1200 internationale musea, tentoonstellingen en instituten uit 70 landen, zodat iedereen hier in de virtuele wereld van kan genieten. Met de app kun je inzoomen, zoeken aan de hand van kleur en nog veel meer.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

10. Titans Of Space

Titans of space app logoTitans of Space neemt je mee op een indrukwekkende reis door het zonnestelsel. Je ziet de sterren en de planeten in virtual reality, waarbij je zelf je snelheid en diepte kunt aanpassen naar jouw wensen. Je luistert naar een passende soundtrack terwijl je leert over het heelal, en doordat je hoofdbewegingen geregistreerd worden kun je 360 graden om je heen kijken zodat je niets mist. Als je dat wilt, is er zelfs de optie voor een voice-over. Deze app werkt ook met Google Cardboard, en je hebt er een NEON CPU extensie voor nodig – de meeste moderne telefoons hebben deze.

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

9. Apollo 15 Maandlanding VR

Apollo 15 moon landing app logoApollo 15 Maanlanding VR is één van de meest bijzondere apps, die in het teken staat van één van de meest bijzondere gebeurtenissen van de vorige eeuw – de maanlanding van de Apollo 15 in 1971. Nu kun je er zelf bij zijn, door middel van deze app, een moderne smartphone en Google Cardboard. De app is samengesteld uit beelden, geluiden en gegevens van NASA, die zijn bewerkt tot een video, zodat het lijkt alsof je zelf op de maan loopt, of een ritje maakt in de Lunar Rover. Deze ervaring wordt nog echter als je gebruik maakt van een headset.

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

8. Trinus Cardboard VR Lite

Trinus cardboard app logoMet Trinus Cardboard VR kun je je favoriete computerspellen in virtual reality spelen, zonder dat je daar dure hardware voor nodig hebt. Deze app verbindt je smartphone met je computer, waardoor je het scherm van je computer in je VR-bril ziet. Dit gebeurt door sensoren in je telefoon. Het werkt met alle populaire spellen zoals Grand Theft Auto en Minecraft. Je hebt hier alleen een moderne smartphone, een voor jouw telefoon geschikt VR-headset, en een Windows computer voor nodig. Deze app ondersteunt SteamVR en Oculus, en kan zowel draadloos als via een USB worden gebruikt. De Lite versie is gratis.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

7. Cardboard Camera

Cardboard camera app logoCardboard Camera is één van de beste gratis apps, waarmee je zelf cardboard beelden kunt maken. Je kunt zelf VR-foto’s maken en die delen met vrienden, zodat je unieke ervaringen niet alleen in 3D-beeld maar ook in geluid kunt delen. Het lijkt wel alsof je de foto’s steeds opnieuw beleeft als je ernaar kijkt in de virtuele wereld, waardoor de herinneringen levend blijven. Je telefoon hoeft niet aan speciale eisen te voldoen, want de app zorgt ervoor dat je camera deze prachtige levende beelden vastlegt. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een VR-bril zoals de Cardboard viewer.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

6. VR Roller Coaster

VR roller coaster app logoZoals de naam al zegt, is VR Roller Coaster een app die een ritje op een achtbaan simuleert. Maar dat niet alleen, het is een spel waarbij jij de beheerder bent van verschillende achtbanen. Jij bepaalt de snelheid en bestuurt de wagens, waarbij je goed moet letten op de bochten en steile afdalingen. Doordat de beelden in 3D zijn, kun je bijna de wind in je haren voelen. Er zijn meer dan 60 verschillende achtbanen te bezoeken, en meer dan 10 verschillende soorten wagentjes waar je uit kunt kiezen. Voor iedereen die van pretparken houdt is dit een echte aanrader.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

5. Jurassic VR

Jurrassic app logoJurassic VR is een app waarmee je je kunt wanen in een jungle vol dinosauriërs, en wordt door velen gezien als één van de spannendste en beste virtual reality apps. Voor de Jurassic park fans is deze app natuurlijk een must om op de smartphone te hebben. Tijdens het rondlopen door het virtuele park leer je ook nog eens allerlei leuke feitjes over de soorten dinosauriërs. De beelden en audio zijn prachtig, waardoor je echt het gevoel krijgt dat je erbij bent.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

4. Ocean Rift

Ocean Rift app logoOcean Rift is een prachtige app, waarin je letterlijk wordt ondergedompeld in de oceaan. Je bent vrij om te verkennen waar je maar wilt, want er zijn maar liefst twaalf zones onder water beschikbaar. Hier kun je naar hartenlust genieten van het observeren van onder andere dolfijnen, haaien en zeekoeien. Als je naar boven zwemt, zie je waterschildpadden, maar je kunt ook nog dieper gaan om nog meer interessante – en misschien gevaarlijke – dieren tegen te komen. Het kan een rustgevende ervaring zijn, of juist heel spannend. Voor de volledige app moet je betalen, maar je kunt gratis een demo bekijken.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

3. Google Cardboard Theater VR

VR theater cardboard app logoCardboard Theater VR is een hele makkelijke en unieke manier om 2D en 3D video’s te bekijken met Google Cardboard. Van alle video apps die er zijn, is deze waarschijnlijk het meest eenvoudig te gebruiken, want de bediening is zeer eenvoudig. Deze handige app ondersteunt video’s van 180 en 360 graden in een groot aantal bestandsvormen en formaten, en neemt je hoofdbewegingen waar voor de beste ervaring. Met alleen deze app, een  smartphone en een VR-bril wordt het je wel heel makkelijk gemaakt om je echt in een IMAX-bioscoop te wanen, maar dan in het comfort van je eigen huis.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

2. Within

Within VR app logoWithin is een verzameling beelden en films van VR-creators over de hele wereld. Je kunt met deze app genieten van knotsgekke ritten op fantastische achtbanen, maar ook deelnemen aan educatieve programmaseries die speciaal zijn ontworpen om je op iedere mogelijke manier te betrekken bij waar je naar kijkt. Je kunt kijken naar content van bekende nieuwszenders zoals NBC, Apple, The New York Times en Vice Media, maar ook filmstudio’s en muzikanten werken eraan mee. Deze app is gratis, en de bibliotheek, die nu al omvangrijk is, wordt steeds aangevuld met nieuwe content. Het is een onmisbare app in je VR-collectie.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

1. InCell VR

Incell VR app logoDit is een zeer educatieve en leuke app, speciaal gericht op kinderen. Het is een spel, waarin je je in het jaar 2134 bevindt. Er is een manier ontwikkeld om mensen heel klein te maken, waardoor ze zelfs de bloedstroom in kunnen worden gestuurd om daar virussen te bestrijden. Dit is het doel van het spel: zo snel mogelijk het centrum van de cel bereiken terwijl je wordt achterna gezeten door virussen. Hoe langer je speelt, hoe ingewikkelder het spel wordt. De beelden zijn werkelijk prachtig, en zeker de moeite waard om te bekijken terwijl je door de bloedbanen racet.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

Je ziet het, er zijn veel geweldige VR apps te vinden, en het is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met de ruime keuze aan VR-brillen en headsets van dit moment bevind jij je zo in de virtuele wereld. Heb jij één van deze apps, of een andere app op de website, gebruikt, of heb je iets anders gelezen waar je op wil reageren? Laat dan een review of reactie achter en maak kans op een giftcard van €50,-!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Tips

Een professionele podcast studio in Arnh[...]

14 juni 2024
Apps

YouTube films huren en bekijken: zo werk[...]

01 februari 2019
Smartphones

De 3 voordelen van een Sim Only onbeperk[...]

15 augustus 2024