Battle
Snapseed vs. Lightroom – Welke app is de beste?
Het bewerken van foto’s wordt tegenwoordig gebruikt voor vele verschillende dingen. De een gebruikt het om berichten op sociale media van wat extra glans te voorzien. Voor anderen is het bewerken van foto’s belangrijk voor fotoboeken en nog een andere groep heeft er simpelweg een beroep van gemaakt om foto’s te bewerken. Er zijn dan ook verschillende softwareprogramma’s beschikbaar die je in staat stellen om foto’s te bewerken. Van eenvoudige aanpassingen tot complete veranderingen van foto’s. Vandaag zoomen we dan ook verder in op het verschil tussen Snapseed en Lightroom.
Snapseed
Om te beginnen gaan we wat dieper in op Snapseed. Hoe de app precies werkt en wat de functies zijn, dat leggen we je hier uit. Zoals gezegd is Snapseed ontwikkelt om foto’s te bewerken. Wat deze app zo speciaal maakt is dat de app je een reeks standaard filters geeft, die je vervolgens op je eigen manier kan bewerken. Hierdoor kun je alle standaard filters naar wens inrichten, om deze vervolgens toe te passen op je foto’s.
Een andere functie die de app ondersteund is dat het mogelijk is om twee foto’s met elkaar te vermengen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat van beide foto’s de beste elementen worden gepakt. Daarnaast zijn er dus ook de standaard filters te vinden die ook te vinden zijn op bijvoorbeeld Instagram. Het verschil is echter dat je met Snapseed meerdere bewerkingen kan toepassen op de standaard filter.
Doordat de app ondertussen onder Google valt, wordt de app ruim ondersteund en is er dus ook veel mogelijk wat betreft progressie en doorontwikkeling in de toekomst. Het doel van Google is dan ook geweest om een betere foto bewerkingsapp te bieden dan dat Instagram op dit moment is.
Doordat de app erop gericht is om iedereen te kunnen bedienen, is deze geschikt voor zowel de professional als de hobbyist. Wanneer we het dan hebben over de professional, zijn er legio mogelijkheden om foto’s te voorzien van dat klein beetje extra. Voor hobbyisten zijn de standaardfuncties voldoende. Er wordt echter wel voldoende ruimte geboden om als hobbyist je kunsten wat betreft fotobewerking te verbeteren.
Hoe werkt de app dan precies? Om te beginnen maak je een nieuwe foto of selecteer je een foto uit je fotobibliotheek. Vervolgens kies je een initiële filter die je wilt toepassen op deze foto, waarna het echte bewerken kan beginnen. Via de ‘tools’ tab zijn er vervolgens verschillende functies die je in staat stellen om je foto te bewerken. Enkele functies zijn: het toepassen van frames, draaien van foto’s, lichteffecten en het veranderen van de helderheid van een foto. Elke keer als je een nieuwe functie kiest, krijg je verschillende nieuwe mogelijkheden om deze functie toe te passen.
Doordat er zoveel mogelijkheden zijn in de app, kan het soms wel lang duren voordat je de juiste bewerkingstools hebt toegepast. Dit brengt ook wel een klein nadeel met zich mee, aangezien het voor hobbyisten soms erg zoeken is om de juiste functie te pakken te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat zij door de bomen het bos niet meer zien.
Ben je benieuwd naar de app? Deze is voor zowel Android als iOS gratis te downloaden in de desbetreffende app stores. Voor een link naar de Google Play Store, klik hier. Voor een link naar de App Store, klik hier.
Lightroom
Lightroom is een andere foto bewerkingsapp die aangeboden wordt door Adobe. Dit is dan waarschijnlijk ook meteen hét grote voordeel van deze app. Doordat de app gemaakt is door Adobe, is er ruim ondersteuning voor de app. Zo is ook Photoshop gemaakt door Adobe. Ook de Lightroom app claimt voor zowel beginners als gevorderde fotobewerkers te zijn. Dit maken zij dan ook waar met een van de belangrijkste functies van de app.
De app heeft namelijk een modus die je als beginner in staat stelt om met één druk op de knop een vooropgezette fotobewerking te doen. Het gaat dan om een filter die door Lightroom zelf gemaakt is en voor vrijwel alle foto’s geschikt is. Daarnaast zijn de functies van de app ook nog eens te gebruiken wanneer je deze apart nodig hebt. Dit is dan ook gericht op de meer gevorderde fotobewerker.
Nog een handige functie is de mogelijkheid om meerdere foto’s tegelijk te bewerken. Het grote voordeel hiervan is dat alle foto’s in het album dan ook dezelfde bewerking krijgen, waardoor je consistentie in het album houdt. Wat ook uniek is met de Lightroom app, is dat de app niet direct je foto’s vasthoudt wanneer je deze aan het bewerken bent. Hierdoor kun je te allen tijde terugkeren naar de originele foto.
Hoewel de app gratis is, is er ook de mogelijkheid om premium aan te schaffen. Premium brengt daarbij een aantal functies met zich mee die zeker het benoemen waard zijn. Allereerst geeft het je de mogelijkheid om kleine delen van je foto te bewerken in plaats van de gehele foto. Hierdoor kun je veel specifieker aangeven welk deel van de foto je wil bewerken. Daarnaast zorgt het premium abonnement ervoor dat je foto’s geordend worden. Door middel van Artificial Intelligence worden je foto’s automatisch voorzien van tags. Deze tags zijn gebaseerd op herkenningspunten die in je foto aanwezig zijn, maar hebben ook de mogelijkheid om te herkennen waar de foto is genomen. Hierdoor kun je gemakkelijk zoeken op tags.
Ben je benieuwd wat deze app voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens een kijkje in de Google Play Store of de App Store.
De winnaar
Op het eerste oog zijn er tussen beide apps weinig verschillen te onderscheiden. We hebben het dan over de standaardversie van beide apps. De standaardversie van beide apps is gratis. Ook zijn beide apps geschikt voor gebruik voor zowel beginners als gevorderden. Dit maakt het dan ook lastig om een keuze te maken tussen beide apps. Als we kijken naar de verdere mogelijkheden van beide apps, heeft Lightroom beduidend meer mogelijkheden dan Snapseed. Dit gaat dan vooral over de betaalde versie van de app. Wat ons betreft is de keuze dan ook makkelijk gemaakt.
De betaalde versie van Lightroom is namelijk van erg hoge kwaliteit. Snapseed kan niet opboksen tegen de betaalde extra functies die Lightroom aanbiedt. Hoewel je niet per se de betaalde versie hoeft aan te schaffen, is de mogelijkheid óm deze aan te schaffen wel erg waardevol. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om net dat beetje extra te kunnen doen wanneer je er behoefte aan hebt.
Wat ons betreft heeft Lightroom met de betaalde versie dan ook zeker een voorsprong ten opzichte van Snapseed. Het feit dat dit meer mogelijkheden biedt met daarnaast de uitgebreide ondersteuning die Adobe biedt, geeft deze app een grote voorsprong ten opzichte van Snapseed! Daarom bekronen wij Lightroom als de winnaar. Mocht deze app niet bevallen, kijk dan gerust eens rond naar het overige aanbod aan apps die er beschikbaar zijn in de App Store en Google Play Store.
Heb je al ervaring met deze foto bewerkingsapps of ga je ze nu downloaden? Laat ons dan in de reacties weten hoe een van deze apps, of misschien wel beide, je bevalt!