Blog afbeelding

Actueel

Veilig en snel afrekenen: horeca kiest steeds vaker voor digitaal betalingssysteem

21 oktober 2025

In de horeca vinden heel wat transacties plaats op een drukke avond. Vroeger ging dat allemaal handmatig. Er werden bonnetjes geschreven en daarmee kon de klant bij de bar afrekenen. Na sluitingstijd moest de eigenaar of de bedrijfsleider met een flinke hoeveelheid geld over straat om die bij een bank af te storten. Dat was niet zonder risico. Toen kwamen de pinpas en de creditcard, maar contant afrekenen bleef populair. En nu zijn er digitale kassa systemen voor de horeca, die het allemaal een stuk makkelijker maken.

Direct orders opnemen en afrekenen

Met moderne kassa systemen maak je het jezelf een stuk makkelijker. Het personeel op de vloer neemt de bestellingen aan de tafel op met een handheld. De gegevens worden meteen naar de keuken of de bar gestuurd zodat de drankjes kunnen worden ingeschonken en de keukenbrigade aan de slag kan. Als de klant wil afrekenen dan gaat dat via dezelfde handheld. De gegevens over verkopen kunnen meteen worden doorgestuurd naar de boekhouding zodat het doen van aangifte omzetbelasting ook een stuk makkelijker gaat. En het systeem kan worden gekoppeld aan de voorraden. De bestellijst voor de groothandel kun je direct uitdraaien.

Bestelzuilen doen hun intrede

De horeca kampt met een tekort aan personeel. Dit is één van de oorzaken voor het relatief grote aantal faillissementen in deze branche. Als een zaak maar 3 dagen per week open kan omdat er niet genoeg personeel is, dan is de omzet al snel te laag om te kunnen overleven. Een bestelzuil kan uitkomst bieden. De klant geeft op het aanraakscherm aan wat hij wil bestellen, rekent af met pinpas of creditcard en de bestelling wordt gebracht. Er zijn ook zaken die werken met een klein scherm dat op de tafels staat. Veel klanten vinden dit prettig, maar je moet er als ondernemer wel rekening mee houden dat niet iedereen met zo’n scherm overweg kan. Er moet dus wel altijd iemand op de vloer staan om bezoekers te helpen, ook als zij speciale wensen hebben die niet via het scherm kunnen worden aangegeven.

Welk systeem past bij jouw bedrijf?

Als je overweegt een digitaal kassasysteem aan te schaffen voor je horecazaak dan is het belangrijk om je hierover goed te laten informeren. Neem contact op met DISH Nederland voor een offerte of meer informatie over de systemen die zij leveren. Elk systeem kan volledig worden aangepast naar de behoeften van de klant. Een systeem op maat maakt het werken voor jou en je personeel makkelijker. Daarnaast kan er snel en veilig worden betaald. De optie om cash af te rekenen is er uiteraard ook, hoewel steeds meer horeca ervoor kiest om geen cash betalingen te accepteren vanwege de veiligheid. Overvallers hebben het helaas vaak gemunt op de horeca als tegen sluitingstijd de kas wordt opgemaakt. Omdat er vaak vooral jong personeel in horecazaken werkt willen veel eigenaren de risico’s tot een minimum beperken en kiezen er daarom voor om geen cashbetalingen te accepteren.

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Apps

De verschillen tussen Apple Gift Cards e[...]

01 november 2024
Apps

De leukste apps om met vrienden te spele[...]

26 augustus 2025
Apps

De toekomst van IT-werving? Dit is waaro[...]

04 augustus 2025