Blog afbeelding

Apps

AliExpress app: alles wat je moet weten

26 februari 2019

Zit je toevallig te lunchen? In de trein? Op kantoor? Of zit je in een collegezaal? Vraag aan je buurvrouw of –man of ze de app van AliExpress kennen en de kans is groot dat zij dit bevestigen. Ondertussen gebruikt namelijk één op de drie Nederlanders de app van AliExpress, hét Chinese online warenhuis. Ben je benieuwd naar alle ins en outs van AliExpress, waar je op moet letten, wat de voor- en nadelen zijn en misschien wel de belangrijkste vraag, of je er veilig producten kunt kopen? Lees dan snel verder!

Wat is AliExpress?

AliExpress is te vergelijken met websites als Bol.com in Nederland en Amazon.com in de Verenigde Staten. Het is een online warenhuis waar vergelijkbare producten verkocht worden, van smartphones en tablets tot kinderkleding en speelgoed. De webwinkel is in China al bijna twintig jaar actief, maar maakt de laatste tijd flinke stappen in andere werelddelen. De webwinkel biedt namelijk steeds meer mogelijkheden om producten te verschepen tegen lagere kosten.

AliExpress maakt het mogelijk voor verkopers en winkeliers om hun producten in de app en op de website aan te bieden. Dit zorgt voor het brede aanbod aan producten in de webwinkel. Alle winkeliers en verkopers kunnen hier namelijk producten aanbieden. Je kunt het daarom zo gek niet bedenken of het is te vinden in de app van AliExpress.

Aliexpress

De AliExpress app

De app is in eerste instantie niet erg overzichtelijk. Doordat je geen specifiek voor jou geselecteerde producten te zien krijgt, lijkt het al snel een grote warboel. Als je echter de navigatie beter onder de knie krijgt, wordt de app al een stuk gemakkelijker. Het grote voordeel van de app is dat deze alle functionaliteiten bevat die de website ook bevat, wat bij vergelijkbare apps nog weleens wil ontbreken.

Een ander groot voordeel is dat de app een functie bevat voor berichten. Dit maakt het mogelijk om contact op te nemen met de leverancier om eventuele vragen of opmerkingen die je hebt, kenbaar te maken. Dit is ook mega handig als je wilt toetsen of deze leverancier wel betrouwbaar is, maar hierover later meer.

Daarbij is het in de app mogelijk om de producten te categoriseren aan de hand van verschillende criteria. Zo is het mogelijk om te filteren op geplaatste orders, de prijs van orders, gratis verzending of producten die extra voordelig zijn. Ook het toevoegen van producten aan de favorietenlijst is een fluitje van een cent. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan deze app?

Ja, helaas zit er wel een klein nadeel aan het gebruik van de app. Het is via de app namelijk niet mogelijk om contact te leggen met de klantenservice van AliExpress. Wordt je product niet geleverd of heb je andere dringende vragen, dan zal je deze via de website kenbaar moeten maken. Deze beschikt namelijk wel over de functie om contact op te nemen met de klantenservice. Eenmaal onder de knie is de app erg goed ingericht en gemakkelijk in gebruik. Hoe zit het dan met de voor- en nadelen van AliExpress in het algemeen? Die gaan we hieronder voor je behandelen.

De voordelen

Het grootste voordeel van AliExpress? De prijs natuurlijk. Doordat het voor verkopers en winkeliers mogelijk is om alles in de webwinkel te plaatsen, zijn producten ook verschrikkelijk goedkoop. Sommige producten zijn in de webwinkel te koop voor een fractie van de prijs die in Nederland gevraagd wordt, hoewel je daarbij wel de kosten van verzending in de gaten moet houden. Een ander reeds genoemd voordeel is dat werkelijk waar alles beschikbaar is.

Ook kan vrijwel het hele assortiment in Nederland besteld worden. Betalen is ook extra makkelijk gemaakt, aangezien iDeal gewoon beschikbaar is. Voor de kosten van verzending, verwijzen we je helaas door naar de nadelen. Deze zijn, in tegenstelling tot de prijs, wat minder rooskleurig.

Een ander voordeel van de AliExpress app, is dat het zeer gemakkelijk is voor kopers om reviews en beoordelingen achter te laten. Hier is dus niet persé de website voor nodig. Hiermee probeert AliExpress zoveel mogelijk de illegale verkoop van producten tegen te gaan. Niet-legitieme leveranciers worden op deze manier zoveel mogelijk uit de app geweerd. Een andere oplossing die AliExpress gebruikt om illegale verkoop tegen te gaan, is door de leveranciers met de hoogste beoordelingen bovenaan in de zoeklijst te plaatsen. Hierdoor is de kans groter dat er besteld wordt bij de juiste leveranciers, wat het voor niet-legitieme leveranciers onaantrekkelijk maakt om illegale praktijken te verrichten.

Aliexpress

De nadelen

Helaas bevat AliExpress ook een aantal nadelen. Doordat het voor verkopers mogelijk is om alles online aan te bieden, zitten er jammer genoeg ook minder betrouwbare verkopers tussen. Dit probeert AliExpress tegen te gaan door bovengenoemde maatregelen te nemen.

Een ander nadeel is de levertijd die er vaak aan verbonden zit. Doordat het veelal gaat om kleinere ondernemingen die producten verkopen, duurt de levering meestal ook lang. Soms kan de levertijd oplopen tot 3 à 6 weken. Heb je hier geen problemen mee, dan hoeft dit ook zeker geen obstakel te zijn om te bestellen via de app. Wil je je producten binnen een week binnen hebben, dan kunnen de kosten van verzending helaas ook oplopen tot boven de €50.

Een nadeel van de lage prijs is dat de producten lang niet altijd van een officiële, bekende leverancier zijn. Wil je bijvoorbeeld een hoesje voor een Samsung Galaxy S8, dan kom je bij AliExpress uit op €4, terwijl je hier in Nederland toch al snel €30 à €40 voor betaald. Het product is dan ook niet officieel van Samsung, maar je betaalt er daardoor wel maar een fractie van de prijs voor. Een ander gevolg van de lage prijs is dat de bouwkwaliteit meestal toch net wat minder is. Dat komt omdat de officieel gecertificeerde producten aan strengere richtlijnen moeten voldoen.

Nog een nadeel is de klantenservice van het bedrijf. Deze is namelijk alleen bereikbaar via een chat of via het berichtensysteem. Wil je telefonisch contact met hen opnemen, dan ben je helaas aan het verkeerde adres. Hetzelfde geldt voor de verkopers, deze zijn ook alleen bereikbaar via een chatfunctie.

Het laatste nadeel van AliExpress is dat je moet opletten met invoerkosten. Bestel je producten voor een paar euro, dan heb je hier veelal niet mee te maken. Ga je echter qua prijs omhoog, dan neemt de kans ook steeds verder toe dat er extra kosten bij komen kijken. Houd daarom ook rekening met deze extra kosten, aangezien die nog bovenop de aanschafkosten komen.

Ben jij nou benieuwd of je jouw gewenste product tegen een voordelige prijs kan kopen via AliExpress, download dan snel de app via de App Store of Google Play Store. Kijk daarbij wel naar de reputatie van de leverancier waarbij je wil bestellen. Ben je benieuwd naar de invoerrechten die je moet gaan betalen, check deze site dan, die het gemakkelijk maakt om invoerkosten te berekenen. Nu zit er dus nog maar een ding op, vullen die winkelwagen en wachten totdat de producten thuis op de mat vallen.

Wat is jouw ervaring met bestellingen via AliExpress?

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Smartphones

Een backup van je telefoon maken (iPhone[...]

09 februari 2024
Tips

Zo maak je een hotspot met je telefoon

15 maart 2019
Geschiedenis

De geschiedenis van de Android telefoon

27 februari 2019