Blog afbeelding

Overig

Dark mode: Wat is het en welke apps hebben het al?

26 februari 2019

Zeker in de avond kan het soms erg lastig zijn om lang achter je Mac te werken. Door de lichte kleuren wordt het ’s avonds vervelender om lang naar je Mac te blijven kijken. Hier heeft Apple een oplossing voor gevonden. Apple heeft namelijk de ‘Dark mode’ geïntroduceerd. Dit is de nieuwste functie die beschikbaar is sinds Apple macOS Mojave heeft uitgebracht. In de eerdere versie was er een beperkte versie mogelijk, deze versie is echter flink uitgebreid.

Wat houdt de functie in?

Dark mode geeft je de mogelijkheid om de kleuren van het besturingssysteem van de Mac aan te passen. Dit is gedaan om het werken in de avonduren wat prettiger te maken. Vaak zie je echter dat wanneer mensen deze functie ingeschakeld hebben, deze functie ook ingeschakeld blijft. Ook in de middag kan het namelijk prettig zijn om in de dark mode te werken. Qua design is deze modus namelijk ook erg aantrekkelijk.

De functie was in principe al beschikbaar voordat Apple macOS Mojave uitbracht. In de versies daarvoor was de functie echter veel beperkter. Bij bijvoorbeeld macOS High Sierra en oudere versies, was het alleen mogelijk om de dock (de taakbalk) en de menubalk in donkerdere kleuren weer te geven. Er is dan ook sprake van een grote upgrade in macOS Mojave die de dark mode uitgebreider heeft gemaakt.

Wat zijn de voordelen van de dark mode?

Het grootste voordeel van de dark mode is dat deze veel rustiger is voor je ogen wanneer je ’s avonds nog werk wilt verzetten. Door de dark mode hoeven je ogen minder moeite te doen om de focus te behouden. Daarnaast kan een kleurrijk beeld ervoor zorgen dat je veel impulsen krijgt, wat je slaap negatief kan beïnvloeden.

Daarnaast zorgt de dark mode voor minder afleiding. Zoals eerder aangegeven kun je beter de focus behouden wanneer je gebruik maakt van de dark mode. Dat komt omdat je meer gericht bent op de taak die je uitvoert, aangezien er minder verschillende kleuren in beeld aanwezig zijn. Mensen zijn namelijk geneigd om afgeleid te worden door verschillende kleuren. Met de dark mode worden zo veel mogelijk kleuren weggehaald, waardoor de afleiding tot een minimum beperkt wordt.

Tot slot kan de dark mode ervoor zorgen dat je beter slaapt. Dit komt omdat je ogen minder impulsen krijgen dan wanneer je gebruik maakt van de normale modus. Je ogen zijn namelijk gevoeliger voor lichte kleuren dan voor donkere kleuren. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op je slaap. Hoe meer impulsen je namelijk krijgt, hoe meer je lichaam het idee heeft dat het nog licht is en je dus nog niet hoeft te slapen. Door de dark mode krijgen je ogen minder impulsen, waardoor je lichaam dus ook eerder het idee heeft dat je naar bed moet.

Welke apps ondersteunen de dark mode?

Helaas beschikken nog niet alle apps over de mogelijkheid om de dark mode te ondersteunen. Zoals eerder gezegd was het bij macOS High Sierra en oudere versies alleen mogelijk om de menubalk en de dock te voorzien van donkere kleuren. Door de update naar macOS Mojave zijn er meerdere apps die de dark mode ondersteunen.

Apple heeft de dark mode zo ver ontwikkeld dat het tegenwoordig alle apps ondersteunt die standaard van Apple afkomstig zijn. Dit zijn onder andere de webbrowser Safari, Berichten, de App store, Agenda en Systeemvoorkeuren. Daarnaast ondersteunt macOS Mojave natuurlijk ook de menubalk en de dock in de dark mode.

Ook ontwikkelaars als Microsoft met apps als Word, PowerPoint en Excel ondersteunen deze functie. Is dan alles donker in Word of Excel bijvoorbeeld? Nee, dat is niet het geval. Het blad waarop je de tekst typt of de tabellen die je gebruikt, zijn nog steeds wit. Echter is de rest van de applicatie volledig donker gemaakt, waardoor het wel degelijk prettiger werkt dan wanneer de normale witte applicatie gebruikt wordt. Dit maakt het voor velen extra fijn in gebruik.

Je zult vooral ervaren dat grote ontwikkelaars de moeite nemen om de dark mode te integreren in de app. Zo heeft bijvoorbeeld ook Google de mogelijkheid om Google Chrome in de dark mode te gebruiken. Dit moest ook wel, aangezien Safari al voorzien was van de dark mode. Zijn er dan ook apps die de dark mode niet ondersteunen? Ja, helaas wel. En hier komt meteen het meest vervelende punt aan de dark mode.

Welke apps ondersteunen de dark mode nog niet?

Eigenlijk alle apps van externe ontwikkelaars ondersteunen de dark mode niet als zij dit niet geprogrammeerd hebben in de app. Dit maakt het daarom ook minder ideaal qua gebruik. Aangezien het ontwikkelen en integreren van de dark mode in apps veel tijd en werk vergt, is het ook de vraag of de kleine ontwikkelaars hier tijd in gaan stoppen.

Hoe stel je de dark mode in?

Nu je weet wat de dark mode inhoudt en wat de voordelen ervan zijn, is het ook belangrijk om te achterhalen hoe deze ingesteld moet worden. Voordat je deze gaat instellen, is het belangrijk om na te gaan of je systeem voldoet aan de eisen om de dark mode in te stellen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

  1. Helemaal linksboven in de menubalk staat het Apple-logo. Klik hierop.
  2. De eerste optie die je krijgt is ‘Over deze Mac’. Wanneer je hierop klikt, verschijnt er een scherm waarop je de versie van de software zichtbaar krijgt die je hebt geïnstalleerd.

Over het algemeen is dit de enige eis waaraan je moet voldoen om überhaupt gebruik te maken van de dark mode. Wil je deze echter instellen, dan moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Klik wederom op het Apple-logo helemaal linksboven in de menubalk.
  2. Kies ditmaal voor de optie ‘Systeemvoorkeuren’. Deze optie zal een scherm openen met verschillende keuzemogelijkheden.
  3. Op dit scherm kies je voor de optie ‘Algemeen’. darkmode apple
  4. Vervolgens opent zich een nieuw scherm. De eerste optie die hier staat is ‘Weergave’. Daarbij heb je de keuze uit ‘Licht’ en ‘Donker’. Wanneer je hier op ‘Donker’ klikt, gebruik je de dark mode van Apple.darkmode macbook
  5. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om een bepaalde accentkleur in te stellen. Dit is simpelweg de kleur die weergegeven is wanneer je bijvoorbeeld in de menubalk over de verschillende opties gaat.

Onze ervaring

Wat denken wij van de dark mode? Wij denken dat het qua vormgeving en design net wat beter is dan de normale instellingen van Apple. Ook worden de voordelen die genoemd zijn, waargemaakt. Het geeft ’s avonds meer rust om te werken in de dark mode, terwijl er ook merkbaar sprake is van meer focus. Kortom, de dark mode ziet er gewoon erg goed uit.

Zoals je kunt lezen zijn wij erg overtuigd van het gebruik van de dark mode. Dit geldt zowel voor het algehele gebruik, de voordelen die de dark mode biedt en het design dat Apple eraan gekoppeld heeft. Zeker voor mensen die veel ’s avonds werken, raden wij de app ten zeerste aan.

Gebruik jij de dark mode of ga je deze proberen? Laat ons dan weten in de reacties hoe de dark mode jullie bevalt!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.
Kalsom 22/08/2019
Goede informatie
De tekst is duidelijk geschreven en goed verdeeld over de kopjes zodat je makkelijk kan lezen waar het over gaat! Wist niet wat dark mode was maar snap het nu helemaal! Reageren
Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.
Jayden 08/08/2019
Ik wist dit niet
Het is nieuw voor mij wat er staat en nu weet ik wat het is Reageren
Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.
quinten 06/08/2019
dark mode
thxxx heb het nooit gewetenkom hier nu pas achter Reageren
Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Battle

iPhone 8 vs. Samsung Galaxy 8: welke is [...]

27 februari 2019
Tips

Tip: Zo navigeer je offline met Google M[...]

16 januari 2019
Actueel

Mag ik appen, bellen of muziek luisteren[...]

16 juli 2019