Blog afbeelding

Geschiedenis

De geschiedenis van de Android telefoon

27 februari 2019

Een Android besturingssysteem, wie kent het niet. Als je om je heen kijkt zie je altijd wel iemand met een telefoon waarop het Android besturingssysteem geïnstalleerd is. Waarom is het Android besturingssysteem nou zo populair? De grootste reden hiervoor is dat vrijwel alle telefoonproducten gebruik maken van dit besturingssysteem, op Apple en Microsoft na. Veruit de bekendste telefoonproducten die hiervan gebruik maken zijn Samsung en Huawei. Wil je nou van begin tot eind weten hoe het Android besturingssysteem ooit is ontstaan? Lees dan snel verder en kom erachter waarom jij en je vrienden gebruik kunnen maken van het Android-systeem.

Hoe het allemaal begon

In eerste instantie was Android bedoelt als online platform voor het opslaan van foto’s, een soort Cloud dus. Dit veranderde toen Google het bedrijf in 2005 overnam van Andy Rubin en consorten. In 2007 besloot Google dat Android een zogeheten ‘open source’ systeem zou worden, maar hierover later meer. Na jaren ontwikkelen, werd in 2008 eindelijk het eerste mobieltje uitgebracht waarop het Android besturingssysteem actief was. Dit toestel werd in Nederland ook wel bekend als de HTC Dream.

Na de eerste introductie van de HTC Dream werd er gewerkt aan verschillende updates om de functionaliteiten van Android uit te breiden. Zo werd er gefocust op het gebruik van de camera, werd de synchronisatie verbeterd tussen verschillende toestellen en was het mogelijk om verschillende e-mailaccounts en kalenders bij te houden.

android telefoons

Concurrentie

Wat betreft concurrentie had Android zeker niet te klagen. Zowel Apple als Microsoft waren continu bezig met het innoveren van de telefonietak. Waarmee onderscheidde Android zich dan? Met het eerdergenoemde ‘open source’ systeem. Het grote voordeel van dit systeem is dat externe ontwikkelaars veel meer variaties op het besturingssysteem kunnen aanbrengen. Hierdoor zijn er ook veel meer apps te vinden in de Google Play Store dan bijvoorbeeld de App Store van Apple. Bij zowel Apple als Microsoft is er namelijk sprake van een ‘closed source’ systeem. Nadat het systeem in 2010 minder dan 2 jaar online was, had het al een marktaandeel van 17.70% bemachtigd. Dit was voor een groot deel te danken aan het open source systeem.

Onderscheidend

Naast het open source systeem, onderscheidde Android zich op nog meer verschillende vlakken. Allereerst door middel van de updates. Doordat de updates op alfabetische volgorde verbonden waren aan verschillende zoetigheden, zoals Android Cupcake, Donut en Gingerbread. Dit was erg aantrekkelijk voor de jongere generatie, wat ook weldegelijk invloed heeft gehad op de verkoopcijfers van de toestellen.

In vogelvlucht door de versies

Het begon allemaal met de introductie van de HTC Dream. Deze werd al vrij snel opgevolgd door versie 1.1, waarbij de nadruk lag op kleine verbeteringen van de eerste versie. Bij Android Cupcake 1.5 lag de nadruk meer op verbeteringen. Allereerst werd de kopieer-plak functie toegevoegd, werd het toetsenbord op het scherm geïntroduceerd en was het mogelijk om video’s op te nemen en opnieuw af te spelen.

In versie 1.6, Android Donut, werd de gehele camera grondig vernieuwd. Zo werden de camera, de galerij en de videocamera allemaal op elkaar aangesloten. Daarnaast werd de Android Market, de plaats waar apps konden worden geïnstalleerd, sterk verbeterd. De eerste echte grote update werd gedaan met Android 2.0 Eclair. Vanaf dit moment werd het mogelijk om meerdere accounts te gebruiken voor bijvoorbeeld e-mail en kalender en werd de internetbrowser sterk verbeterd.

Android 2.2 Froyo zorgde ervoor dat je telefoon voortaan kon worden gebruikt als Wi-Fi hotspot. Verder werd er een nieuwe chip gebruikt, die ervoor zorgde dat prestaties van de telefoon op alle vlakken sterk verbeterde. Android 2.3 Gingerbread zorgde weer voor verbeterde functionaliteit op de camera aan de voorkant van de telefoon, terwijl ook de batterij in deze versie verbeterd werd.

Android donut cupcake froyo

De introductie van de tablet

De introductie van de tablet zorgde ook direct voor een nieuwe versie van de software. Deze was in eerste instantie volledig gericht op de tablet, maar werd later ook gebruikt voor de telefoons. Bij deze versie werd het mogelijk om meerdere taken tegelijk uit te voeren, werden er grote aanpassingen aangebracht op het toetsenbord en werd het mogelijk om notificaties op een gebruiksvriendelijke manier inzichtelijk te maken.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich maakte het voor de gebruiker mogelijk om tablet en telefoon met elkaar op een gemakkelijke manier te verbinden en synchroniseren. Hier heb je als gebruiker dus nog steeds profijt van. Daarnaast stond in deze update ook het design van de software centraal. Er werden op visueel gebied grote aanpassingen gedaan. Dit is ook het eerste besturingssysteem waarbij de telefoon/tablet vrijgegeven kon worden door middel van gezichtsherkenning. Op dat moment was dit een grote stap ten opzichte van de concurrentie.

Android Jelly Bean versies (4.1, 4.2 en 4.3) stonden volledig in het teken van het gemak voor de gebruiker. Alle toegepaste verbeteringen moesten ervoor gaan zorgen dat het gebruik van zowel tablet als telefoon voor gebruikers werd geoptimaliseerd. Zo kon er bijvoorbeeld per applicatie bepaald worden hoe meldingen eruit gingen zien.

Android horloges

Android Kitkat zorgde ervoor dat de telefoons ook konden worden gesynchroniseerd met de smartwatches. Door de versie op zowel telefoon als smartwatch te installeren, was het mogelijk om deze met elkaar te laten communiceren. Hierdoor kon er bijvoorbeeld via je smartwatch het aantal stappen, hartslag en meldingen beheerd worden.

Android telefoons

Verdere ontwikkelingen

Ondertussen zijn we aanbeland bij Android Pie. In de tussentijd heeft de nadruk bij updates vooral gelegen op het verlengen van de batterijduur, het verbeteren van de gebruikersbeleving, het verbeteren van prestaties met betrekking tot snelheid en het vergroten van de opslagcapaciteit. En de grootste verbetering die is aangebracht? Dat is natuurlijk de spraakbesturing. Aangezien Apple hier al lang mee bezig was, kon Android hierin niet achterblijven. Hoewel er vrijwel dagelijks nog verbeteringen worden aangebracht om de spraakbesturing te optimaliseren, werken de basisprincipes meer dan prima.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Zijn er nu nog wel dingen die verbeterd kunnen worden? Natuurlijk zijn er altijd de kleine verbeteringen die mogelijk zijn, zoals de batterij, gebruikersgemak en de opslagcapaciteit. Dit zijn echter niet echt de dingen waar alle fanatiekelingen naar uitkijken. Komen er ook grote verbeteringen aan? Jazeker, er komen echt hele gave dingen aan van de ontwikkelaars van Android. Aangezien Samsung heeft aangekondigd een opvouwbaar scherm (ja echt waar!) te introduceren, heeft Android aangekondigd dat zij dit gaan ondersteunen.

Wat daarnaast ook uniek is, is dat Android zijn gebruikers gaat waarschuwen voor het gebruiken van specifieke apps. Zijn de apps verouderd, dan krijgen de gebruikers een melding dat het ‘gevaarlijk’ kan zijn om deze app te downloaden. Doordat de apps verouderd zijn, is het makkelijker voor hackers om via de verouderde app verbinding met jouw telefoon te maken. Daarnaast kan het zo zijn dat deze apps mogelijk in de toekomst niet meer worden ondersteund.

Zoals je ziet zitten er mooie dingen aan te komen bij Android. Door het open source systeem geeft het veel meer mogelijkheden tot nieuwe apps, terwijl er ook ruime keuze is uit toestellen die over een Android-systeem beschikken. Ben je ondertussen overtuigd geraakt van Android telefoons of blijf je toch liever bij een iPhone of Microsoft telefoon? Laat ons weten waarom je voor welk toestel kiest door hieronder een reactie achter te laten!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Tips

Is je iPhone geblokkeerd? Maak het onged[...]

27 februari 2019
Battle

Siri vs. Google Assistant - Welke is bet[...]

28 februari 2019
Battle

Huawei vs. Samsung smartphones: welk mer[...]

27 februari 2019