Blog afbeelding

Tips

15 beste AR apps van 2019 die je móet uitproberen

27 augustus 2019

Heb je wel eens van Augmented Reality gehoord? Dit betekent letterlijk “toegevoegde realiteit”, en dat wil zeggen dat er door middel van technologie kunstmatige elementen worden toegevoegd aan de werkelijkheid. Je kunt dus door middel van je smartphone en een aantal apps leuke dingen toevoegen aan je eigen omgeving. Hoe het werkt en wat je er precies mee kunt doen, zullen we je hier verder uitleggen, en we zullen je ook laten zien welke AR game apps werkelijk onmisbaar zijn.

Wat is augmented reality?

Wat is augmented reality precies? Zoals we in de inleiding al hebben gezegd, wil AR zeggen dat er kunstmatige voorwerpen of beelden worden toegevoegd aan de omgeving waarin je je op dat moment bevindt. Denk bijvoorbeeld aan de technologie in vliegtuigen, waar piloten op hun scherm elementen zien zoals de horizon. Dit kun je ook op kleinere schaal toepassen op een tablet of smartphone. Je richt je camera op je omgeving en ziet dan op het scherm informatie over bezienswaardigheden of het weer, of een element van een game die je speelt, alsof het zich echt in je omgeving bevindt.

Hoe werkt augmented reality?

Augmented reality werkt met de camera van je smartphone of tablet, en bepaalde technologie die ervoor zorgt dat je bewegingen worden geregistreerd. AR technologie zit bij de meeste moderne smartphones ingebouwd. Dan is er natuurlijk software, die ervoor zorgt dat de kunstmatige beelden op je scherm te zien zijn. Hier zorgen de apps voor. Je hebt er dus geen AR bril voor nodig, je ziet de augmented reality gewoon op het scherm van je smartphone of tablet. Denk bijvoorbeeld aan de filters waardoor je jezelf hondenoren kunt geven, of foto’s maken van je vakantie waarop de temperatuur te zien is.

Wat zijn AR game apps?

Behalve informatie, kun je deze technologie natuurlijk ook heel goed gebruiken voor spelletjes op je smartphone of tablet. Deze augmented reality games zijn er tegenwoordig in overvloed, en zijn beschikbaar op Samsung en andere Android toestellen, maar ook voor iPhone en tablets die iOS gebruiken. Denk hierbij aan AR game apps waarbij je door je camera wezens tijdens je wandelingen ziet die je moet vangen, of constructies moet bouwen van de kunstmatige elementen die je in je huiskamer ziet. Doordat je je eigen omgeving ziet, en die ook meebeweegt als je je telefoon beweegt, zijn deze games uniek en bijzonder.

Beste AR game apps van 2019

We hebben de beste AR game apps voor je verzameld, die je beslist een keer geprobeerd moet hebben. Ze zijn geschikt voor smartphones die op iOS en Android draaien, en het mooiste van alles is dat de meesten ook nog gratis zijn. Door de AR effecten in je eigen omgeving worden de spellen nog leuker en spannender, en soms ook hilarisch. Als je in je eigen huis op zombies wilt jagen, of fan bent van Harry Potter, blijf dan lezen!

15. Pokémon Go

Pokémon GoPokemon Go is waarschijnlijk de meest bekende AR game ooit. Miljoenen spelers over heel de wereld jagen op kleine monsters, de Pokemon, die ze in hun eigen omgeving kunnen zien door middel van de app en de camera van hun smartphone. Overal op de wereld kun je deze Pokemon vinden, en door te wandelen kun je er veel vangen, om ze te verzamelen en ze ook steeds sterker maken, zodat je meer kans hebt om van rivaliserende teams te winnen. Het spel is nog steeds zeer populair, je kunt het samen met je vrienden spelen, en ook nieuwe mensen ontmoeten.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

14. Ingress Prime

Ingress prime app logoDeze app is gemaakt door dezelfde studio die ook de Pokemon Go heeft ontwikkeld. Het was eigenlijk één van de eerste AR game apps, en er zijn nog steeds veel spelers. Het plot is meeslepend. Wetenschappers hebben een duistere energie ontdekt, die invloed kan uitoefenen op de manier waarop we denken. Er zijn twee groepen: de ene wil de mensheid controleren, de andere wil de mensheid beschermen. Jij kiest een kant, en gaat op zoek naar energiebronnen, skills en gevechten, die zich overal in je stad bevinden. De hele wereld is een spel, en je kunt samen spelen met anderen.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

13. ARrrrrgh

arrrrrgh app logoDit is een soort verstoppertje met piratenelementen, zoals een papegaai, speurtochten en rum. Je huis, of iedere andere omgeving waar je bent, wordt omgetoverd tot één grote speelruimte, waar je op zoek gaat naar schatkisten die gevuld zijn met goud. Iedereen kan meespelen: vrienden, ouders en kinderen. Ook leuk om te weten is dat deze app (nog) geen in-appaankopen bevat, en je kunt dus altijd het volledige spel spelen zonder dat je voor extra dingen hoeft te betalen. Hij werkt echter nog niet perfect op alle telefoons, maar daar wordt aan gewerkt, want de app is nog steeds in ontwikkeling.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

12. dArk: Subject One

dARk subject one app logodArk: Subject One is een kort avontuur, met een duister en spannend plot dat plaatsvindt in jouw huis. Breek door een scheur in de realiteit en kom terecht in een ander universum, waar je “Subject #03” bent. Je hebt de gevaarlijke taak om een vermiste persoon te vinden. Hierbij verken je het onbekende en ga je op zoek naar aanwijzingen om alle geheimen te ontdekken. Het spel wordt geprezen vanwege de beelden, die veel weg hebben van VHS-videobanden, met een Stranger Things-sfeer. Anderen vinden het spel gewoon heel eng. Als je van horror games houdt, is dit zeker een aanrader.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

11. Zombies, run

Zombies, run app logoDit spel is al jaren zeer populair. Het doel van Zombies, run is het omtoveren van jouw hardlooproutine tot een spannend avontuur. Jouw hoofdpersoon met de naam “Player 5” overleeft een aanval van zombies op de stad. Je luistert naar muziek en verschillende verhalen via je oortjes. Het hoofddoel is het vervullen van verschillende taken door te wandelen of hard te lopen. Je verzamelt voorwerpen terwijl je achterna wordt gezeten door hordes zombies. Er zijn verschillende seizoenen beschikbaar, dus je zal voorlopig nog geen genoeg krijgen van deze app! Iedere morgen is er een nieuw avontuur om je te motiveren.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

10. AR Sports Basketball

AR sports basketball logo appDit is een spel waarbij je, zoals de naam al zegt, basketbal kunt spelen. Je kunt overal waar je maar wilt een basketbalnet tevoorschijn toveren. Het is een eenvoudig spel, met een aantal verschillende speelwijzen (bureau, normaal en met anderen) en ook verschillende netgroottes. Dit spel kan alleen op een iOS toestel worden gespeeld met iOS 11 of hoger. Je richt simpelweg je camera op de plek waar je het net wilt hangen, en als deze op je scherm verschijnt richt je de bal en kun je, alleen of met iemand anders, proberen de bal in het net te krijgen.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

9. Angry Birds AR: Isle of Pigs

Angry Bids AR app logoNa jaren Angry Birds te hebben gespeeld op een ‘normaal’ scherm, kun je nu ook een AR versie van deze populaire game spelen. Dit wil zeggen dat je de structuren die je kapot moet maken door het scherm van je smartphone in de omgeving waar je je bevindt ziet. Je kunt er omheen lopen, en ze van alle kanten en dichtbij bekijken om de zwakke punten te ontdekken, zodat je de beste strategie kunt kiezen om ze kapot te maken met de beroemde gekleurde vogels. Er komen steeds meer levels, het is gratis, en het is een heerlijk verslavend spel.

Deze app is alleen beschikbaar voor iOS.

8. AR Dragon

AR dragon app logoAR Dragon is een app die erg doet denken aan het Tamagotchi spel van de jaren ’90. Jij hebt de taak om te zorgen voor een draakje, dat je door middel van augmented reality in je eigen omgeving kunt plaatsen. Je moet iedere dag aandacht aan hem besteden, hem eten geven en met hem spelen, anders gaat hij zich vervelen en vliegt hij weg. Tijdens het spelen ontgrendel je nieuwe speeltjes en voedselsoorten, en je kunt hem zien groeien van baby tot een grote volwassen draak. Het is een leuk spel voor als je even wat tijd te doden hebt.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

7. ARise

ARise app logoDit is een puzzlespel, waarbij je een weg moet vinden over allerlei kronkelende paden en wegversperringen door een virtuele omgeving. Hierbij maak je gebruik van de AR camera, waarbij je om de structuren heen kunt lopen en de paden vanuit allerlei verschillende hoeken kunt bekijken, om zo de juiste route te vinden. De app is altijd in ontwikkeling, en er komen ook steeds nieuwe updates en nieuwe levels uit. Het is een interessant spel, en je moet steeds nadenken over de situatie om nieuwe oplossingen te vinden voor lastige problemen. Dit is zeker een hele goede training voor de hersenen!

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

6. Stack AR

Stack AR app logoStack AR is een goede game om augmented reality te leren begrijpen, of te laten zien hoe het werkt aan mensen die dit nog nooit gezien hebben. Het is ook nog eens erg verslavend! Het doel is het stapelen van blokken totdat je de hoogst mogelijke toren hebt gemaakt. Die blokken krijg je op je scherm in je eigen omgeving te zien. Je beweegt ze door middel goed getimede tikken op het scherm. Als je toren af is, zie je hem in al zijn glorie opstijgen. Dat is alles, en hoewel het simpel klinkt, is het toch een leuk spel.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

5. Domino World AR

Domino World AR app logoVind jij het leuk om YouTube-filmpjes te bekijken van ingewikkelde dominobanen? Heb je geen geduld om zelf zo’n baan te bouwen?  Dan is dit spel misschien wel wat voor jou. In Domino World AR kun je zelf een ingewikkelde of knotsgekke baan ontwikkelen, in je eigen omgeving, zonder dat je bang hoeft te zijn om hem per ongeluk om te stoten. Je kunt leuke toevoegingen gebruiken, en je enige begrenzing is je fantasie. Als je van dominostenen houdt is deze app zeker de moeite waard, want het is ontzettend leuk om de stenen door je eigen huis te zien razen.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

4. Zombie Gunship Revenant AR

Zombie Gunship Revenant app logoZombie Gunship is al lang een populaire serie spellen, en nu is er ook een AR versie verschenen. Met dit spel beweeg je door het slagveld om te richten, en korte metten te maken met hele hordes naderende zombies. Je kunt door middel van augmented reality dichterbij komen dan je gewend bent, alleen maar door je smartphone te bewegen. Er zijn meer van dit soort AR games beschikbaar waarbij je op objecten moet schieten, dus het is niet origineel, maar dit is wel één van de beste. Als je van dit soort spellen houdt moet je deze zeker eens proberen.

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

3. Conduct AR

Conduct app logoDit spel ziet er prachtig uit. Conduct AR  is een strategisch spel waarbij je een trein door het wilde westen bestuurt. De rails wordt echter steeds ingewikkelder, en het zal in het begin zeker een tijdje duren voordat je het spel helemaal doorhebt. Vooral in de latere levels, waarin je een aantal verschillende dingen tegelijk moet doen om je trein op de rails en rijdend te kunnen houden. Alsof dat nog niet genoeg is, moet je er ook nog voor zorgen dat de trein op tijd blijft rijden om de passagiers tevreden te houden. Mooi en ook nog eens leerzaam!

Deze app is alleen beschikbaar voor iOS.

2. Lego Studio

Lego Studio app Wie kent Lego niet? Er zijn weinig mensen die niet opgegroeid zonder te spelen met deze populaire bouwstenen. Is het niet fantastisch dat je dit nu ook kunt doen in een virtuele omgeving, zonder dat je huis vol kleine steentjes ligt? Deze app doet precies dat. In je eigen omgeving kun je virtuele bouwwerken plaatsen, en unieke avonturen en verhalen ontwikkelen. Met de app kun je je constructies ook opnemen en de video’s op je telefoon opslaan. Je kunt ook bewegende beelden en geluiden invoeren, zoals een vuurspuwende draak en een toeterende trein. Het is leuk voor jong en oud!

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

1. Harry Potter Wizards Unite

Harry Potter Wizards Unite app logoWizards Unite is gemaakt door dezelfde studio als Pokemon Go. Je bevindt je in de beroemde wereld van Harry Potter, waarbij je zelf nieuw lid bent van een geheim taskforce. Overal in de wereld zijn magische objecten verstopt, die door een ramp in de ‘dreuzelwereld’ terecht zijn gekomen. Aan jou de taak deze te vinden en terug te brengen. Dit doe je door te lopen en je omgeving door je telefoonscherm te ontdekken. Je kunt samenspelen met vrienden, wat vooral handig is om sterke vijanden te verslaan. Voor de fans van Harry Potter (wij dus ook) is deze AR game echt een must!

Deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

Welke AR gaming app is jouw favoriet?

Zoals je kunt zien zijn er aardig wat leuke AR games op de markt. Het enige dat je nodig hebt is een moderne smartphone, en je bent er klaar voor om een beetje magie in je eigen omgeving te introduceren. Heb jij één van deze apps, op een andere app op de website, gebruikt, of heb je iets anders gelezen waar je op wil reageren? Laat dan een review of reactie achter en maak kans op een giftcard van €50,-!

Welke AR app heb jij op je telefoon staan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Tips

Zo maak je een hotspot met je telefoon

15 maart 2019
Apps

Fortnite: ook te spelen op mobiel via de[...]

04 juni 2019
Smartphones

Alles wat je moet weten over de iPhone S[...]

27 februari 2019