Blog afbeelding

Tips

Deze playlists zijn een must tijdens het sporten

10 mei 2019

Wat is er nou lekkerder dan tijdens het sporten je favoriete playlist te draaien. Je gaat helemaal op in de muziek en bent in staat om net die paar kilometer extra te lopen, een paar kilo’s extra te tillen of net wat langer door te gaan. Uit onderzoek blijkt ook dat nummers met een beat rond de 120 BPM (beats per minuut) als het meest prettig wordt ervaren. Dit is ook getest door middel van rustige muziek, stimulerende muziek en stilte. Ook hier bleek dat stimulerende muziek een positieve invloed heeft op sportprestaties.

Welke playlist past het beste bij jou?

Aangezien ieder persoon verschillend is, kunnen we dit helaas niet generaliseren. Omdat de stimulerende muziek, dus muziek met 120 BPM of hoger, een positief effect heeft op je training, nemen we dit wel als leidraad. We gaan er in ieder geval voor zorgen dat er voor iedereen wat bijzit. Als inspiratie gebruiken we lijsten van Spotify, aangezien dit voor iedereen toegankelijk is en er niet persé kosten aan verbonden zitten.

Top Hits Workout

Dit is de lijst die als eerste naar boven komt wanneer je gaat zoeken op workout muziek op Spotify. De lijst bestaat uit nummers die in de afgelopen periode hoog in de toplijsten hebben gestaan en daarnaast een goede beat hebben. Het gaat daarbij om zowel de Nederlandse als internationale hits. Waarom deze lijst ons zo bevalt? De lijst bevat nummers die voor iedereen wel aantrekkelijk zijn, vandaar ook de hoge klassering in de hitlijsten.

Workout Hip Hop

Hou je meer van de ruigere muziek, dan is deze lijst voor jou uitermate geschikt. Het zijn niet direct nummers die bij iedereen bekend zijn, maar de beat en de ruigheid van de nummers zorgt wel voor een bepaalde portie motivatie. Niet alle nummers zullen de 120 BPM halen, maar toch is het karakter van de muziek zeker het proberen waard. De lijst staat geclassificeerd als hiphop en bevat nummers van artiesten als Drake, 2Pac, 50 Cent en Lil Wayne. Persoonlijk zou ik deze lijst aanraden tijdens krachttraining.

Motivation Mix

De Motivation Mix is een mooie lijst als je alle hits van de afgelopen periode wilt beluisteren tijdens het sporten. Waar veel lijsten zich toespitsen op één soort sport, gaat het bij de lijst vooral om de diversiteit. De playlist bevat namelijk een grote variëteit aan nummers, waardoor deze eigenlijk voor alle sporten wel geschikt is. Of je nou gaat hardlopen, thuis een workout wilt doen of lekker naar de sportschool gaat, op deze playlist kun je altijd terugvallen.

De lijst bevat alle huidige topartiesten zoals Kris Kross Amsterdam, David Guetta, Tiësto en Lucas & Steve. Als je een beetje bekend bent met deze artiesten, merk je al snel dat het gaat om nummers met een goed tempo, een mooie beat en genoeg power om jouw sportervaring te verbeteren.

Beast Mode

Ook deze lijst behoort tot een van de betere lijsten. Deze lijst bevat naast recente nummers ook klassiekers. Kijk een willekeurige film waarin twee stoere gasten naar de sportschool gaan en de kans is groot dat je ‘Lose Yourself’ of ‘Till I Collapse’ van Eminem hoort. Dat is bij deze lijst ook het geval. Dit wordt goed afgewisseld met huidige hits zoals ‘Believer’ van Imagine Dragons en ‘Power’ van Hardwell. Dit maakt de lijst dan ook erg geschikt voor krachttraining.

Running

Voor een hardloop workout zijn er voldoende playlists beschikbaar op Spotify. Wanneer je naar de tab ‘Workout’ gaat, is er zelfs speciaal een sectie voor ingericht. Hier kun je kiezen tussen verschillende lijsten, waarbij zelfs de BPM’s staan weergegeven. Kies bijvoorbeeld uit:
– Run This Town: Een lijst die vooral bestaat uit R&B en Hiphop. De nummers variëren van 150 tot 165 BPM per minuut. Dit valt in de categorie met wat ruigere muziek, maar als je van bovenstaande muziekgenres houdt, is dit zeker het proberen waard.
– Just Get Going!: Deze lijst is ideaal als je meer van popmuziek houdt. De nummers in deze lijst hebben gemiddeld 155 beats per minuut, waardoor deze heerlijk is als je stevig wilt gaan hardlopen. Het bevat huidige hits van onder andere Meghan Trainor, Kanye West en The Chainsmokers, maar ook nummers als ‘Sex on fire’ van Kings of Leon.
– Energetic Run: Wil je er echt voor gaan en ben je fan van elektronische dance, dan zouden wij deze lijst aanraden. De playlist bevat nummers vanaf 160 BPM, waardoor je wordt klaargestoomd voor een heftige hardloopsessie. Veel van deze nummers zullen niet direct een belletje doen rinkelen, dus je zult zelf uit moeten vinden of dit wellicht iets voor jou is.

Sporten muziek

Yoga & Meditation

Hoewel dit misschien niet direct bij je opkomt, is deze lijst ook aan te raden. Geen van deze nummers zal de 120 BPM halen, maar dat is ook helemaal niet nodig. Zoals de naam al zegt, is deze lijst vooral bedoelt voor yoga en meditatie. Doordat de nummers een rustig tempo hebben, kun je helemaal tot rust komen tijdens je workout.

Mix erop los

En misschien wel de belangrijkste lijst van allemaal, jouw eigen lijst. Hoewel het misschien wat tijd kost, ben jij uiteindelijk degene die zich goed moet voelen met de muziek die je tijdens het sporten opzet. Steek er daarom wat tijd in en stel de muziek samen waarvan jij beter gaat presteren. Niets is zo vervelend als het telkens moeten skippen van nummers uit een afspeellijst van een ander. Je wilt je namelijk focussen op het sporten, niet op het telkens moeten kiezen van een goed nummer om je workout te doen.

Tot slot is het wel belangrijk om het volume in de gaten te houden. Het is erg verleidelijk om het volume zo hoog mogelijk te zetten om jezelf af te zonderen en om de intensiteit van je workout te verhogen, maar pas daarbij wel op voor gehoorschade. Daarnaast kan het in het geval van hardlopen ook erg gevaarlijk zijn om je helemaal af te zonderen, dus let daar wel mee op.

Kun je uit deze lijst niks vinden, maar heb je zelf nog een aantal suggesties? Laat ons dan in de reacties weten welke playlist jij gebruikt om je sportprestaties naar een hoger niveau te tillen!

Welke playlist gebruik jij tijdens het sporten?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Apps

TV kijken op de Chromecast via de KPN-ap[...]

28 februari 2019
Apps

Fortnite: ook te spelen op mobiel via de[...]

04 juni 2019
Geschiedenis

De geschiedenis van de Android telefoon

27 februari 2019