Blog afbeelding

Geschiedenis

De geschiedenis van de iPhone

27 februari 2019

Op 9 januari om 09:41 2007 sprak Steve Jobs de woorden: “Apple introduceert drie revolutionaire producten. Een iPod met Touch bediening, een nieuwe mobiele telefoon en een internetcommunicatie-apparaat. Vandaag gaat Apple de telefoon opnieuw uitvinden.” En nu, bijna 12 jaar later, is dit stukje technologie niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ben je op het werk? Zit je op school? In de trein? De bus? Kijk om je heen en je ziet ze overal. Overal waar je komt, zie je wel iemand lopen met deze smartphone. Maar waar komt de iPhone eigenlijk vandaan? Hoe is de iPhone ontstaan en hoe is deze in de loop der tijd ontwikkelt?

De eerste iPhones

Vraag jezelf of iemand met een iPhone waarom zij een iPhone kopen en de kans is groot dat ‘gebruikersgemak’ en ‘uitstraling’ voorbijkomen. Ook de eerste iPhone stond bekend om deze kwaliteiten. Het touchscreen zonder stilus was revolutionair, waarbij Wi-Fi, de mobiele apps en het meenemen van muziek en films via iTunes grote pluspunten waren. Een nadeel was echter dat de eerste iPhone niet beschikte over 3G, iets waar andere telefoons in die tijd wel over beschikten.

Wat waarschijnlijk maar weinig mensen weten, is dat de iPhone tijdens de onthulling nog voor geen meter werkte. Het besturingssysteem van de MacBook moest eind 2006 worden uitgesteld en de iPhone was op dat moment verre van klaar. Aangezien de onthulling al ver van tevoren was aangekondigd, moest het evenement doorgaan. Tijdens de presentatie gebruikte Steve Jobs een iPhone waarvan het zeer twijfelachtig was of deze werkte. Zelfs de prototypen die al werden ontwikkeld werkten amper. Om aan het publiek te tonen dat de iPhone innovatief en vooruitstrevend was, nam Steve Jobs op dat moment een groot risico door met het prototype een Starbucks op te zoeken en deze daadwerkelijk te bellen. Wonder boven wonder werkte het apparaat wel! En wat deed Steve Jobs op dat moment? Toen de barista opnam, bestelde Steve Jobs 4000 latte macchiato’s. Gelukkig werd deze bestelling later geannuleerd, tot grote opluchting van de barista.

iphone 3 4 X

Met de introductie van een iPhone 3G, de tweede iPhone, veroorzaakte Apple een prijsrevolutie. De apps in de App Store waren namelijk zo goedkoop, dat het voor echte game-ontwikkelaars als Sony en Nintendo erg moeilijk was om hiertegen te concurreren. Echter, de doorbraak van de iPhone werd pas echt bereikt door de iPhone 3GS. Waar veel analisten nog sceptisch waren over dit product, werd de telefoon massaal omarmd door het grote publiek. De nieuwe camera met videomogelijkheden, push notificaties en copy-paste functionaliteiten waren unieke aspecten van de iPhone. Had het product dan helemaal geen nadelen? Dat wel, doordat er alleen een overeenkomst was met T-Mobile in Nederland, raakte het hele 3G-netwerk overbelast, waardoor internet traag en soms onbereikbaar werd.

Visuele upgrade

Met de nieuwe iPhone 4 kwam er een grote visuele upgrade van de telefoon. Dit was voor veel gebruikers dé reden om over te stappen naar deze nieuwe iPhone. Daarbij werden er ook meteen nieuwe functies geïntroduceerd, zoals FaceTime, multitasking-functies om snel tussen apps te wisselen en een camera met flitser. Deze iPhone zorgde voor verkooprecords, waarmee duidelijk werd dat Apple niet meer zonder de verkoop van de telefoons kon.

Met de iPhone 5 werden er vrijwel geen uiterlijke aspecten vernieuwd, terwijl de iPhone intern volledig was vernieuwd. De camera werd sterk verbeterd, de ondersteuning voor 4G-netwerken zat ingebouwd en Apple Kaarten werd geïntroduceerd met daarop de Nederlandse routenavigatie. De grootste vernieuwing was echter de introductie van Siri, waarmee apps gestart konden worden en informatie opgevraagd kon worden. Daarbij werd het visuele gebruikersgemak verbeterd door middel van iOS 6.

Twee tegelijk

2013 werd het jaar waarin Apple het anders ging aanpakken. Voor het eerst werden er twee toestellen op de markt gebracht, de iPhone 5s en de iPhone 5c. De iPhone 5c was de goedkoopste versie, terwijl de iPhone 5s de meest interessante was. Hier werd voor het eerst Touch ID geïntroduceerd, waarbij de iPhone door middel van een vingerafdruk kon worden ontgrendeld. Daarnaast was dit ook de eerste iPhone die in verschillende kleuren verkrijgbaar was, zoals rood en felblauw.

Het jaar daarop werden er opnieuw twee verschillende toestellen uitgebracht, de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Het grote beeldscherm was hier de onderscheidende factor. Beide telefoons kregen de nieuwste mogelijkheid om in de toekomst te betalen met Apple Pay. De grotere telefoons braken opnieuw verkooprecords.

Push, push, push

Dit was de grootste vernieuwing van de in 2015 uitgebrachte iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Door het drukgevoelige display kon de iPhone registeren hoe hard er op het scherm werd gedrukt. Hierdoor konden bepaalde acties aan apps worden toegevoegd, waardoor de gebruiker direct kon overschakelen op een bepaald onderdeel van de app.

Daarnaast werd de camera van de iPhone sterk vernieuwd en zorgde een nieuwe chip ervoor dat de iPhone tot 70% sneller werd dan zijn voorganger.

Steve Jobs iphone

Grote opstand

De introductie van de iPhone 7 en 7 Plus maakte veel los bij Apple-fans. Er was namelijk geen aparte plug-in meer voor de oortjes. Muziek luisteren moest voortaan gebeuren op eenzelfde wijze als waarmee de iPhone werd opgeladen. Dit zorgde voor veel ophef, aangezien je nu niet meer muziek kon luisteren en opladen tegelijkertijd. Maar waarom hebben ze dit dan gedaan? Dit komt vooral doordat er maar weinig leveranciers zijn voor oortjes met eenzelfde aansluiting als het oplaadpunt van de iPhone. Daarnaast zorgde dit voor een massale overstap naar bluetooth apparatuur. En laat Apple nou net eigenaar zijn van een van de grootste verkopers van bluetooth koptelefoons; Beats. Daarnaast brachten ze ook de AirPods uit, de draadloze bluetooth oortjes. Je kunt dus wel aanvoelen waarom ze dit besluit hebben genomen.

De iPhone is jarig

Vorig jaar was het dan zover, het 10-jarige bestaan van de iPhone. In dat jaar werden de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en de iPhone X uitgebracht. De iPhone 8 en 8 Plus bracht vooral kleine verbeteringen, zowel intern als extern. De iPhone X was echter compleet anders. Daarbij werd namelijk de home-button verwijderd en werd het scherm sterk vergroot. Deze is dan ook vooral ontwikkeld voor vooroplopers in innovatie.

Outro

Hoe gaat het nu verder met de iPhone? Niemand die het weet. Gaan we binnenkort de iPhone met onze hersenen besturen? Wordt de Apple Watch de nieuwe telefoon van de toekomst? Welke rol gaan Virtual Reality en Artificial Intelligence hierin spelen? Allemaal vragen die niemand waarschijnlijk kan beantwoorden op dit moment, maar waar we allemaal erg naar uit kijken.

Heb jij ook een iPhone en wil je up-to-date blijven van de nieuwste en meest innovatieve apps, klik dan snel op de volgende link. Hier staan 10 apps die elke iPhone gebruiker MOET hebben!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Apps

TV kijken op de Chromecast via de KPN-ap[...]

28 februari 2019
Tips

De 20 beste VR apps van 2019 die je móe[...]

28 augustus 2019
Apps

YouTube films huren en bekijken: zo werk[...]

01 februari 2019