Blog afbeelding

Battle

Huawei vs. Samsung smartphones: welk merk wint?!

27 februari 2019

Tegenwoordig is er wereldwijd een waar scala aan smartphones verkrijgbaar. Daarbij zijn er ook veel merken waar wij als Nederlanders nog nooit van gehoord hebben. Tot voor kort viel Huawei hier ook onder. Sinds de Chinezen de sprong naar Europa hebben gewaagd, hebben zij jaarlijks meer marktaandeel weten te verwerven. Sinds 2018 zijn zij er dan ook in geslaagd om Apple van een tweede plek te verstoten als het gaat om de wereldwijde verkoop van smartphones. Samsung is echter nog ruim marktleider, waarbij zij wereldwijd ruim 17 miljoen smartphones meer verkochten. Maar welk smartphonemerk komt over het algemeen beter uit de test? Dat gaan we je nu vertellen!

Hoe gaan we te werk?

Aangezien beide merken een groot assortiment aan verschillende telefoons aanbieden, van goedkope smartphones tot vrij prijzige modellen, hebben we ervoor gekozen om van beide merken de duurste, nieuwste modellen te vergelijken. We gaan er namelijk vanuit dat beide smartphonefabrikanten hierbij alles uit de kast hebben getrokken. Dit lijkt ons dan ook het beste vergelijkingsmateriaal. Het gaat dan om de Samsung Galaxy Note 9 en de Huawei Mate 20 Pro. We beginnen met hetgeen voor velen het belangrijkste aspect aan een telefoon, de prijs.

De prijs

Als we kijken naar de prijs van beide smartphones, is dit geen aspect waar een van beide zich mee gaat onderscheiden. Als we bijvoorbeeld kijken bij Coolblue, is de Huawei Mate 20 Pro verkrijgbaar voor €943, terwijl de Samsung Note 9 €949 kost. Het gaat dan voor beide modellen om een smartphone met een opslagcapaciteit van 128GB en een RAM-geheugen van 6GB. Als we kijken naar de mogelijkheid om extra geheugen bij te voegen, heeft de Samsung smartphone een klein voordeel. Hier kan namelijk een geheugenkaart tot 512GB toegevoegd worden, terwijl dit bij de Huawei smartphone blijft steken op 256GB.

Huawei smartphones

De camera

Dit is een aspect waarin Huawei zich duidelijk onderscheidt. Zowel bij de eerste camera als de tweede camera heeft Huawei meer mogelijkheden dan Samsung. De eerste camera beschikt namelijk over een 40 megapixel camera. De Samsung Galaxy Note 9 blijft daarbij steken op een magere 12 megapixels. Ook de tweede camera van de Huawei Mate 20 Pro is beter, hoewel het verschil hier kleiner is. De camera van de Samsung smartphone blijft hier ook steken op 12 megapixel, terwijl de tweede camera van de Huawei smartphone over 20 megapixels beschikt.

Zoals we al aangaven, heeft Huawei hier een grote slag geslagen. De tweede camera van de Huawei smartphone beschikt namelijk over een groothoeklens, waardoor de foto’s van de Huawei smartphone zullen beschikken over een grote hoek dan wanneer er foto’s met een Samsung-model worden gemaakt.

Naast foto’s wordt er tegenwoordig ook veel gefilmd. Ook hier heeft Huawei een grote slag geslagen. De camera van Samsung stelt je namelijk in staat om te filmen op 2160 pixels. De Huawei Mate 20 Pro doet hier een flinke schep bovenop. Als een van de eerste modellen maakte zij het namelijk mogelijk om te filmen in 4K, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de prestaties van de telefoon.

Een laatste onderscheidt wat betreft de camera’s op de achterkant van de smartphones, is dat er bij het Huawei-model ook een derde camera aanwezig is. Dit heeft de Samsung Galaxy Note 9 namelijk niet. We hebben het nu alleen nog maar gehad over de camera’s die op de achterkant van de smartphones zijn geïnstalleerd.

Op de voorkant hebben beide modellen namelijk ook een camera geïnstalleerd, maar ook hier komt de Huawei telefoon beter uit de test. Deze beschikt namelijk over een drie keer betere camera dan de smartphone van Samsung. Respectievelijk 24 megapixels tegenover de 8 megapixels van Samsung. Daarbij komt dat de camera op de voorkant van de Huawei Mate 20 Pro een 3x optische zoom heeft, tegenover de 2x optische zoom van het Samsung-model.

Snelheid

Waar onderscheidt Samsung zich dan mee? Nou, met de snelheid van de telefoon. Zowel de eerste als de tweede processor die in het Samsung-model is geïnstalleerd, is krachtiger dan de processoren die bij het Huawei model zijn ingebouwd. Wat is hier dan het resultaat van? De Samsung Galaxy Note 9 zal het makkelijker hebben wanneer er zware programma’s gedraaid moeten worden of wanneer er verschillende programma’s tegelijk gebruikt worden.

De krachtigere processor is ook nodig om een belangrijk onderscheidende functie te ondersteunen die het Samsung-model heeft. Waar beide modellen nog beschikken over een stappenteller, gps-sensor en vingerafdruksensor, heeft de Samsung Galaxy Note 9 nog een handige extra functie. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om je telefoon te ontgrendelen door het scannen van je iris. Dit is, naast de vingerafdruksensor, een extra manier om je telefoon vrij te geven. Dit zou het proces van het ontgrendelen kunnen vergemakkelijken, aangezien de vingerafdruksensor moeilijker reageert wanneer er sprake is van koude en/of natte vingers.

De batterij

Over de vergelijking van de batterij valt weinig te zeggen. Beide batterijen claimen namelijk ruim 10 uur mee te kunnen, hoewel dit ons vrij weinig lijkt voor dit kaliber smartphones. Als we dan kijken naar de spreektijd van beide modellen, heeft de Huawei een flinke voorsprong. Deze claimt namelijk 41 uur spreektijd te hebben, waar de Samsung smartphone blijft steken op z’n 25 uur. Je zou daarom zeggen dat de batterij van het Huawei-model beter is.

Echter claimt Samsung dan weer dat de stand-by-tijd langer is dan bij de Huawei concurrent. De Samsung Galaxy Note 9 claimt namelijk ruim 700 uur in stand-by modus door te kunnen brengen. De concurrent van Huawei moet het daarentegen doen met 555 uur. Dit zou dan weer neigen naar een betere batterij van het Samsung-model. Omdat beide batterijen een voordeel hebben ten opzichte van de concurrent, laten we de conclusie hierover in de midden.

Samsung smartphones

Afmetingen

De afmetingen van zowel de telefoon als het scherm spreken iets in het voordeel van de Samsung Galaxy Note 9. Het scheelt niet veel, minder dan een halve centimeter, maar zowel de afmetingen van het scherm als van de gehele telefoon zijn iets groter. Daarentegen is de pixeldichtheid van de Huawei Mate 20 Pro wel wat beter, wat uiteindelijk zal resulteren in een beeld dat iets vloeiender beweegt dan bij de Samsung Galaxy Note 9.

Wat wij tot slot nog een belangrijke feature vonden van de Samsung Galaxy Note 9, is dat deze wat beter is ingericht op de toekomst. Hoewel deze geen mogelijkheid heeft tot opnemen in 4K, wordt deze smartphone wel aanbevolen wanneer we het hebben over Virtual Reality mogelijkheden. Kijken naar de recente ontwikkelingen wat betreft Virtual Reality, heeft het er alle schijn van dat het de komende jaren een steeds prominentere rol gaat spelen in ons dagelijks leven. Zeker als we het hebben over entertainment, gaming en e-learning.

Hoewel Huawei nog even de tijd heeft voordat deze ontwikkelingen in een stroomversnelling komen, heeft Samsung hier al op ingespeeld met het verwerken van deze opties in de Samsung Galaxy Note 9.
In grote lijnen is de keuze afhankelijk van waar jij als gebruiker naar op zoek bent. Onze voorkeur gaat echter uit naar de Samsung Galaxy Note 9. Hoewel Huawei ondertussen ook een grote speler op de markt is geworden, heeft Samsung een ander bijkomend voordeel. Doordat Samsung ook andere consumentenelektronica produceert, zijn deze apparaten gemakkelijk met elkaar te synchroniseren. Ook de snelheid en de mogelijkheden voor Virtual Reality spreken in haar voordeel. En mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan zijn er nog talloze andere opties beschikbaar van Samsung, Huawei en nog vele andere merken.

Beschik jij over een Huawei Mate 20 Pro of een Samsung Galaxy Note 9? Laat ons in de reacties weten hoe deze smartphone je bevalt!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Apps

Harry Potter spel komt vrijdag uit: wat [...]

19 juni 2019
Tips

Tip: Zo navigeer je offline met Google M[...]

16 januari 2019
Battle

iPhone XS vs. iPhone XR - welke is beter[...]

27 februari 2019