Blog afbeelding

Tips

In een paar stappen meer privacy op je telefoon

27 februari 2019

De wetgeving in Nederland is zodanig geregeld dat de privacy van consumenten beschermd wordt. De belangrijkste wet hierin is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Deze wet is onlangs verder aangescherpt door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoewel deze wet de consument al flink beschermt, zijn er altijd nog dingen die je zelf in de gaten kan houden om je privacy beter te beschermen. In dit artikel geven we je een aantal handvatten om je gegevens op je telefoon beter te beschermen. We hebben die maatregelen voor je ingedeeld van eenvoudig naar steeds moeilijker.

1. Vergrendel je scherm en gebruik een toegangscode

Het makkelijkste en überhaupt het meest veilige om te doen is om te allen tijde je telefoon te vergrendelen wanneer je deze niet gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om een toegangscode te gebruiken, zodat vreemden niet zomaar je telefoon kunnen ontgrendelen. Als het mogelijk is, gebruik dan een code van zes karakters. Zorg dat je geen eenvoudige code gebruikt, zoals je geboortedatum of iets dergelijks. Deze code kan namelijk vrij gemakkelijk te kraken zijn.

2. Zet je Wifi uit

Een andere makkelijke maatregel is het uitzetten van je Wifi wanneer je er geen gebruik van maakt. Je wifi-verbinding is namelijk een erg accurate manier voor ontwikkelaars om je locatie te achterhalen. Wil je je privacy verbeteren, schakel dan je Wifi uit.

Daarbij is het ook belangrijk om op te letten met openbare wifi-netwerken. Dat een wifi-netwerk voor jou openbaar toegankelijk is, betekent ook dat deze voor kwaadwilligen openbaar toegankelijk is. Je kunt er gewoon gebruik van maken, maar het wordt afgeraden om bijvoorbeeld te internetbankieren of in te loggen op apps waar gevoelige informatie staat.

3. Analyseer je apps

Om de focus dan wat meer te verplaatsen naar het gebruik van apps, zijn er veel maatregelen mogelijk. Allereerst raden wij je aan om eens kritisch te kijken naar de apps die je gebruikt. Apps die je niet gebruikt, maken namelijk wél gebruik van jouw gegevens. Verwijder deze apps daarom ook. Heb je dat gedaan? Mooi! Zorg er dan nu voor dat de apps die je nog wel op je telefoon hebt staan, up-to-date zijn.

Voor hackers of kwaadwilligen zijn dit namelijk de makkelijkste manieren om toegang te krijgen tot je telefoon. Hoe gaat dit dan precies in zijn werk? De updates die je krijgt van apps of van je telefoon, bevatten nieuwe beveiligingsmethoden en kleine ‘bug fixes’, die je beveiliging weer up-to-date maken. Deze verbeteringen komen tot stand doordat ontwikkelaars erachter komen dat er gaten in de beveiliging zitten. De upgrades van de apps en software zorgen ervoor dat deze gaten gedicht worden. Update je je telefoon of de apps niet, dan laat je deze gaten in principe open voor kwaadwilligen. Zorg er daarom voor dat zowel je telefoon als je apps altijd up-to-date zijn.

In een paar stappen meer privacy op je telefoon

4. Houd je apps up-to-date

Al je apps en software up-to-date? Top! Ga nu eens kritisch kijken naar de machtigingen die je apps hebben op jouw informatie. Veel van de apps vragen tegenwoordig of ze gebruik mogen maken van je contacten, camera, agenda en locatie. Veel van deze functies heeft de app echter niet nodig om normaal te kunnen functioneren. Kijk daarom eens kritisch naar waar jij de app toegang tot geeft.

Dit hangt ook weer samen met het volgende punt. Als het niet nodig is, koppel apps dan niet met elkaar. Download je een nieuwe app en kun je inloggen met Facebook? Doe dat niet en log in met je e-mailadres bijvoorbeeld. Wanneer je de apps aan elkaar koppelt, gaan de apps gegevens uitwisselen. Hierdoor kan er steeds meer informatie verzameld worden, die vervolgens in beide apps aanwezig is.

5. Betaal voor apps

Wat je ook kan helpen om het verspreiden van je gegevens te beperken, is door niet de gratis versie van een app te gebruiken, maar de betaalde versie. Waarom dan? Nou, dat werkt als volgt. Wanneer je de gratis versie van een app gebruikt, wordt er door middel van advertenties informatie over je verzameld. Op basis hiervan, wordt er een advertentieprofiel opgesteld. Wanneer je betaalt voor de app, ben je verlost van de advertenties en worden er ook minder gegevens verzameld die specifiek voor jou een advertentieprofiel opstellen. Dit zouden we echter niet aanraden, omdat dit aardig in de kosten kan gaan lopen wanneer je dit wel doet voor alle apps die je gebruikt. Zorg daarom eerst dat je alle eerdere maatregelen op orde hebt voordat je gebruik gaat maken van betaalde versies van apps.

6. Verwijder onbetrouwbare apps

Tot slot het belangrijkste advies van allemaal: blijf weg van apps die van onbetrouwbare bronnen afkomstig zijn. Het nadeel van deze apps schuilt namelijk in verschillende aspecten. Allereerst worden deze apps veelal niet automatisch bijgewerkt, wat de kans op gaten in de beveiliging vergroot. Daarnaast zijn deze bronnen in beginsel al minder betrouwbaar. Apps van onbetrouwbare bronnen kunnen namelijk ook ingebouwde virussen bevatten die ongevraagd je gegevens doorspelen naar andere partijen. Wil je er daarom zeker van zijn dat er geen onbetrouwbare apps op je telefoon staan, maak dan gebruik van de Apple Store of de Google Play Store. De apps die in de Apple Store staan worden gecheckt door Apple, waardoor deze apps altijd betrouwbaar zijn. De apps in de Google Play Store zijn in principe te vertrouwen, let er alleen wel erg mee op, aangezien iedereen apps in de Google Play Store kan uploaden.

Deze maatregelen gaan ervoor zorgen dat jouw privacy beter beschermd gaat worden op je telefoon. Ook al zijn sommige maatregelen lastig te implementeren, wees vooral verstandig met de apps die je download en hoe je met je telefoon omgaat. Door verstandig gebruik te maken van apps, je telefoon te vergrendelen en verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts, kom je al een heel eind.

Ben jij nou ook bewust bezig met je privacy en heb je maatregelen die we nog niet genoemd hebben in dit artikel? Laat het ons dan weten in de reacties!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Actueel

Instagram haalt Boomerang en Hyperlapse [...]

12 april 2022
Apps

Fortnite: ook te spelen op mobiel via de[...]

04 juni 2019
Battle

Siri vs. Google Assistant - Welke is bet[...]

28 februari 2019