Blog afbeelding

Battle

iPhone XS vs. iPhone XR – welke is beter?

27 februari 2019

Sinds 2013 heeft Apple ervoor gekozen om telkens twee iPhone modellen tegelijkertijd op de markt te brengen. Daarbij wordt gekozen voor een standaardmodel, met daarnaast een model dat wat additionele specificaties heeft. Dit is begonnen met bijvoorbeeld de iPhone 5s en de iPhone 5c, gevolgd door de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. De klant heeft meer keuzes tussen iPhone ‘s, doordat de prijs sterk kan verschillen. Hiermee tracht Apple een grotere markt aan te boren, zo ook met de iPhone Xr en de iPhone Xs. In dit artikel vertellen we je welke iPhone het beste uit de test komt.

De overeenkomsten

Zoals we van Apple mogen verwachten, komen de twee verschillende modellen in grote lijnen met elkaar overeen. Om je uit de buurt te houden van alle specificaties die met elkaar overeenkomen, gaan we in het kort in op de meest gebruikte of nuttige functies die beide modellen bezitten. Om te beginnen hebben beide modellen een 12 Megapixel camera aan de achterzijde en beschikken ze over een 7 Megapixel camera aan de voorzijde.

Wat tegenwoordig standaard bij alle modellen is meegeleverd, is natuurlijk de oplader, de datakabel en een headset. Daarnaast beschikken beide modellen over een Dual simkaart mogelijkheid. Dit kan erg handig zijn voor wanneer je je iPhone zowel zakelijk als privé wilt gebruiken. Je kunt er namelijk twee simkaarten in kwijt, waarbij je tijdens het gebruik van je smartphone kan overschakelen naar je privé simkaart of de simkaart van het werk.

iPhone XS iPhone XR

De verschillen

Veel belangrijk in dit artikel zijn natuurlijk de verschillen tussen beide modellen. Dit kunnen we het beste doen door het goedkoopste model te pakken en deze aan te vullen met extra specificaties waarover het duurdere model beschikt. Daarom beginnen we met hetgeen voor velen het belangrijkste aspect van een telefoon is, de prijs. De iPhone Xr is al verkrijgbaar vanaf € 859, terwijl je voor het goedkoopste model van de iPhone Xs maar liefst € 1159 kwijt bent. Daarbij is de iPhone Xr in meerdere kleuren leverbaar dan de iPhone Xs.

Wat betreft het beeldscherm heeft de goedkopere variant, die iPhone Xr, raar genoeg een voorsprong op de iPhone Xs. Het scherm van de iPhone Xr heeft namelijk een schermdiagonaal van 6.1 inch, terwijl de iPhone Xs blijft steken op 5.8 inch. Daarbij moet wel vermeld worden dat de iPhone Xs ook leverbaar is in een versie met een groter scherm.

Ook qua accuduur heeft de iPhone Xr een voorsprong op de iPhone Xs. Waar de batterij van de iPhone Xr het bij continue bellen nog ongeveer 25 uur volhoudt, stopt de iPhone Xs er al na 20 uur mee. Ook bij het gebruik van een continue wifi-verbinding waarbij er op het web gesurft wordt is de iPhone Xr beter dan zijn concurrent. Tot nu toe hebben we ook nog alleen maar elementen behandeld die in het voordeel van de iPhone Xr spreken. Daarom gaan we nu verder in op elementen waar het verschil in prijs vandaan komt.

Allereerst ligt dit aan de waterdichtheid van de telefoon. De iPhone Xr is namelijk spatwaterdicht, terwijl Apple bij de iPhone Xs claimt dat deze volledig waterdicht is. Dit heeft ook alles te maken met een van de volgende functies die we gaan behandelen, namelijk de camera. Waar de iPhone Xr nog beschikt over een enkele camera, heeft Apple er bij de iPhone Xs voor gekozen om twee camera’s aan de achterkant van het toestel te gebruiken. Hier zitten een aantal grote voordelen aan.

Doordat er twee camera’s ingebouwd zijn, worden er ook twee verschillende foto’s gemaakt. De ene camera maakt de normale foto’s die je ook met de iPhone Xr zou maken, de andere camera maakt een soort zwart-wit foto’s. Door de ingebouwde technologie is de iPhone vervolgens in staat om van beide foto’s de mooiste elementen te pakken, waardoor je als het ware een ideale foto krijgt. Door de combinatie van beide foto’s claimt Apple namelijk dat er sprake is van scherpere kleuren en verbeterde helderheid.

Een ander groot voordeel van een dubbele camera is dat het je de mogelijkheid geeft om beter in te zoomen. Waar de fotokwaliteit bij een het inzoomen met een enkele camera nog sterk afneemt, is dit sterk verbeterd door een tweede camera te gebruiken. Dit geeft je dus de mogelijkheid om mooiere foto’s op afstand te maken. Daarnaast geeft dit in de toekomst meer mogelijkheden wanneer het gaat om virtual reality beelden. Dit wordt door het gebruik van twee camera’s makkelijker gemaakt.

Ook wat betreft werkgeheugen heeft de iPhone Xs een voorsprong. Dit model is namelijk uitgerust met een 4 GB-werkgeheugen, waar de iPhone Xr een werkgeheugen van 3 GB gebruikt. Het verhoogde werkgeheugen komt vooral door de hogere resolutie van het scherm van de iPhone Xs. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Hier is echter wel meer werkgeheugen voor nodig, wat ook de reden is dat dit hoger is bij de iPhone Xs.

Tot slot heeft de iPhone Xs ook de mogelijkheid om geleverd te worden in een variant met 512 GB-geheugen. Bij de iPhone Xr is dit het maximale geheugen beperkt tot 256 GB. Hoewel 256 GB voor velen meer dan voldoende is, kan het toch aantrekkelijk zijn om voor de 512 GB-variant te kiezen. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om meer foto’s, video’s of bestanden op je apparaat op te slaan.

iPhone XS iPhone XR

Ons advies

Wij denken dat er geen duidelijke winnaar uit de test komt. Hoewel de iPhone Xs over het algemeen betere specificaties heeft, zijn dit vooral specificaties die voor echte liefhebbers zijn weggelegd die graag beschikken over de nieuwste technologische snufjes. Maak je echter weinig gebruik van een camera, heb je meer dan genoeg aan 256 GB en hoef je je iPhone niet per se onder water te gebruiken, dan zouden wij adviseren om voor de iPhone Xr te kiezen en daarmee € 300 te besparen. Gebruik jij je iPhone echter veel om foto’s te maken (ook onder water), grote bestanden te bewerken en beschik je graag over de nieuwste technologische snufjes, dan is de iPhone Xs echt wat voor jou.

Kortom, beide telefoons komen erg goed voor de dag en zijn zeker aan te raden, maar voor welke je moet kiezen is volledig afhankelijk van je persoonlijke wensen. Ben jij nou in het bezit van een iPhone Xr of een iPhone Xs? Laat ons dan in de reacties weten hoe je telefoon bevalt en waarom je niet voor zijn concurrent hebt gekozen!

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

OverigTips

De beste wallpaper websites voor je iPho[...]

10 februari 2024
Tips

Zoek mijn iPhone: zo werkt het

28 februari 2019
Apps

TV kijken op de Chromecast via de KPN-ap[...]

28 februari 2019