
Battle
Siri vs. Google Assistant – Welke is beter?
Velen kennen het wel, er zijn er echter maar weinig die er actief gebruik van maken. De virtuele assistenten van iOS en Android apparaten. Voor iOS kennen we Siri, Google Assistant is zowel voor iOS als Android beschikbaar. In dit artikel leggen we je uit wat überhaupt het voordeel is van zo’n virtuele assistent en vergelijken we beide virtuele assistenten met elkaar. Dit doen we door de voor en nadelen van beide assistenten eens kritisch onder de loep te nemen. Twijfel je nog welke telefoon je wil kopen? Dan kan dit artikel weleens doorslaggevend voor je zijn!
Wat doet een virtuele assistent precies?
De virtuele assistent is gecreëerd om het leven gemakkelijker te maken. Door de virtuele assistent met spraak te beheren, kan de virtuele assistent bijvoorbeeld contacten bellen, vragen op internet opzoeken of afspraken voor je maken. Hoe meer je gebruik gaat maken van de virtuele assistent, hoe meer je erachter komt hoe fijn deze is. Wanneer je bijvoorbeeld veel in de auto zit of snel informatie nodig hebt, is de virtuele assistent een erg goede uitkomst. Zoals gezegd behandelen we in dit artikel de voor en nadelen van zowel Google Assistant als Siri, te beginnen met Google Assistant.
Google Assistant
Om te beginnen; de voordelen van de Google Assistant. Het grootste voordeel is dat deze werkt op zowel iOS apparaten als Android apparaten. Dit maakt de Google Assistant erg divers en bruikbaar voor een grotere groep mensen. Doordat Google de virtuele assistent ontwikkeld heeft, wordt er ook veel gebruik gemaakt van informatie die op Google te vinden is. De Google Assistant kan zijn data halen uit de Google-database, waardoor deze meer informatie tot zijn beschikking heeft dan Siri.
Wat betreft de gebruikerservaring scoort de Google Assistant ook erg goed. Dit heeft te maken met een drietal punten. Ten eerste reageert de virtuele assistent op jouw stem alleen. Waar Siri vrijwel altijd reageert wanneer iemand ‘Hé Siri’ roept, is de Google Assistant wat slimmer ingesteld. Deze reageert namelijk alleen op jouw eigen stem. Jouw stem wordt daarnaast ook gebruikt om de gebruikerservaring sterk te verbeteren naarmate je de assistent meer gaat gebruiken. De assistent slaat namelijk data op waar jij om vraagt. Door op deze manier veel data van je te verzamelen, probeert Google steeds beter op jouw wensen in te spelen. Het feit dat de app zoveel informatie verzamelt, kan voor sommigen beangstigend zijn, maar maakt de app wel erg handig. Ten derde is de app beter in staat om de vragen die je stelt, te zien als een vraaggesprek. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdere vragen achter elkaar stellen over hetzelfde onderwerp, waarbij de virtuele assistent onthoudt waar het gesprek over ging. Siri heeft deze functie minder sterk ontwikkeld, maar werkt hier wel aan.
Tot slot heeft Google sterk geïnvesteerd in het gebruik van de Google Assistant in Nederland. Zo spreekt de assistent goed Nederlands en kan deze ook erg goed Nederlands verstaan. De assistent weet bijvoorbeeld ook het verschil tussen ‘de appie’ (van Albert Heijn) en ‘een appje’. De markt in Nederland is verder aangeboord door met veel Nederlandse partners samen te werken. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld informatie op te halen over een bestelling van PostNL die onderweg is. Wil je een cadeau voor iemand uitzoeken, dan kan dat moeiteloos door de samenwerking met Bol.com.
Zijn er dan geen nadelen aan deze virtuele assistent? Nee, vrijwel geen eigenlijk. Het enige nadeel is dat de samenwerking met iOS nog stroef verloopt. Vraag je puur informatie op over dingen die je wil weten op het internet, berekeningen die er gemaakt moeten worden of om iemand te bellen, dan is dat geen probleem. Wil je bijvoorbeeld een afspraak inplannen, dan wordt deze automatisch in je Google Calendar gezet, ook wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Outlook of de kalender van je iOS apparaat. Wil je bijvoorbeeld een wekker zetten, dan wordt deze ook via de Google Assistant geregeld, niet via de wekker op je iOS apparaat. Dit maakt de app voor iOS gebruikers dus wel minder interessant.
Voordelen van Siri
Het grootste voordeel van Siri is dat deze alleen en door compleet gericht is op Apple apparaten. Dit maakt de virtuele assistent dan ook erg geschikt voor deze apparaten. De wijze waarop de virtuele assistent is ingericht, zorgt ervoor dat deze naadloos samenwerkt met Apple. Waar bijvoorbeeld de Google Assistant moeite heeft met het besturen van de standaard apps van Apple, gaat Siri hier moeiteloos mee om.
Wanneer je afspraken in wil plannen of de wekker wil zetten, wordt dit automatisch gedaan in de apps van Apple die er beschikbaar zijn. Dit maakt de app dan ook zeer bruikbaar voor iOS. Daarnaast doet Siri natuurlijk ook de eenvoudige dingen die je de virtuele assistent vraagt om te doen. Wil je dingen berekenen, de route bepalen of informatie opzoeken via internet, dan is Siri een eenvoudige uitkomst.
Waar Apple wel in heeft geïnvesteerd, is het gebruik van Apple Car Play. Hierdoor kun je je telefoon besturen vanaf het Touch screen in je auto. Dit geldt dus ook voor Siri. Door het teken van Siri aan te klikken, kun je ook vanuit de auto gebruik maken van de diensten van de virtuele assistent. Enerzijds is dit gedaan om het gevaar van het gebruik van een telefoon te verminderen, anderzijds is het gedaan om de gebruikerservaring te verbeteren.
Welke is beter?
Om te bepalen welke virtuele assistent beter is, zullen we beide assistenten met elkaar moeten vergelijken. Dit doen we door functies die hierboven genoemd zijn, op beide apps toe te passen en te kijken welke het beste uit de bus komt.
Allereerst het gesprek. Hoewel Apple veel heeft geïnvesteerd in het versoepelen van het gesprek met Siri, kunnen we stellen dat de Google Assistant hier wat beter in is. Doordat de Google Assistant het gesprek ook echt als een gesprek beschouwd, hoef je niet telkens informatie te herhalen. De Google Assistant onthoudt namelijk vragen die eerder gesteld zijn, waardoor je hierop verder kan gaan. Dit is wat minder ontwikkeld bij Siri.
Als we dan kijken naar het gebruik in Nederland kunnen we ook hier stellen dat de Google Assistant beter ontwikkeld is. Deze heeft namelijk een samenwerking met onder anderen Bol.com en PostNL. Apple heeft deze investering nog niet bewerkstelligd, waardoor dit echt een onderscheidend punt is ten opzichte van Siri. Dit maakt de virtuele assistent van Google dan ook vele malen interessanter dan de virtuele assistent van Apple.
Als we kijken naar het algehele functioneren van beide virtuele assistenten, dan kunnen we hier vrij weinig verschillen tussen vinden. Beide virtuele assistenten kunnen naar behoren vragen beantwoorden, afspraken inplannen of berekeningen uitvoeren. Wat dat betreft zou het je keuze voor een virtuele assistent niet hoeven te beïnvloeden.
Ook heeft de Google Assistant hét grote voordeel dat zij informatie kan gebruiken uit de gehele Google-database. Hierdoor is er een schat aan informatie voor je beschikbaar die jou gaan helpen aan de antwoorden die je zoekt. Daarbij verzamelt de Google Assistant informatie over vragen die je eerder gesteld hebt. Door deze data te verzamelen, stemt de virtuele assistent zich steeds beter af op jouw wensen. Dit is een functie waarover Siri niet beschikt, waardoor ook dit in het voordeel van de virtuele assistent van Google spreekt.
Tot nu toe neemt Google Assistant de overhand in ons verhaal. Echter hebben we wel één belangrijke opmerking. De Google Assistant is namelijk beter dan Siri, maar niet als het om Apple apparaten gaat. In dat geval werkt Siri simpelweg fijner, omdat deze volledig geïntegreerd is met de standaard apps van Apple. Denk hierbij aan het zetten van een wekker of het maken van een afspraak. Ben je echter in het bezit van een Android toestel of van plan er een te kopen, dan adviseren we je de virtuele assistent van Google. Deze is qua gebruik wat gemakkelijker, beschikt over de Google-database om informatie uit te putten en is beter als je meerdere vragen wilt stellen.
Wat wij zelf ervaren is dat het voor veel mensen ongemakkelijk voelt om tegen een virtuele assistent te praten, zeker in openbare ruimtes. Hoe meer je de assistent echter gaat gebruiken, hoe natuurlijk dit gaat voelen. Probeer het daarom eens uit! Geef de Google Assistant een kans en volg deze link voor iOS en deze link voor Android apparaten.
Waar gebruik jij de virtuele assistent zoal voor? Laat het ons weten in de reacties!