Blog afbeelding

Tips

Tip: Zo navigeer je offline met Google Maps

16 januari 2019

Shoot! Ben je net de straten van Rome aan het verkennen, of misschien nog wel erger, de straten van Tokio, valt ineens je internetverbinding weg. En je moest nog wel opschieten om op tijd bij het restaurant te zijn waar je met je vrienden hebt afgesproken. Hoe ga je dit in hemelsnaam gaat oplossen? Had je nou toch maar vooraf die kaarten van Google Maps gedownload… Kan dit dan? Jazeker! En in dit artikel gaan wij je precies vertellen hoe!

Waarom offline navigeren?

Nou, precies om het feit dat je niet verdwaald wil raken omdat je ergens toevallig geen internetverbinding of data meer over hebt. Het online navigeren via Google is namelijk qua datagebruik ook niet bepaald zuinig. Het downloaden van kaarten biedt daarvoor een handige oplossing, die zowel voor iPhone als Android mogelijk is. Het werkt volgens dezelfde stappen op beide apparaten. Deze stappen die je in de app van Google Maps moet nemen, worden hier uitgebreid behandeld. Het is daarbij belangrijk om te vermelden dat je wel ingelogd moet zijn om van deze functie gebruik te maken.

Het downloaden van de kaarten

1. Zoek op de plaats of het gebied waarvan je de kaarten offline beschikbaar wilt hebben. Het is daarbij belangrijk om te vermelden dat dit gebied ongeveer de oppervlakte van Nederland kan bevatten. Als je dacht even de Verenigde Staten in beeld te brengen, heb je het dus mis. Tip: Breng een groter gebied in kaart dan dat je nodig hebt. Mocht je van de route moeten afwijken, dan heb je ook hiervan offline navigatie beschikbaar.
2. Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, kies je voor de ‘opties’, ‘meer’ of je klikt op de plaats waar je zojuist op gezocht hebt.
3. Download de kaart van de plaats of het gebied dat je hebt geselecteerd door op ‘Downloaden’ te klikken.
4. Dit zorgt ervoor dat je de kaarten nu offline beschikbaar hebt.

Google maps tips

Voor- en nadelen van offline navigeren

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je altijd en overal gebruik kan maken van je gedownloade kaarten. Heb je een slechte of geen internetverbinding, dan zal Google automatisch overschakelen op de offline kaarten die je tot je beschikking hebt. Dit is ook meteen een nadeel. Heb je namelijk wel internetverbinding en data beschikbaar, dan maakt Google hier ook gebruik van. Wil je gebruik maken van de offline kaarten, dan zal je dit handmatig aan moeten geven.

Een ander voordeel is, dat wanneer je bij een Wifi-punt komt, de offline kaart automatisch wordt geüpdatet. Hierdoor heb je zowel offline als online altijd de laatste informatie over je kaarten beschikbaar.

Daarbij komt nog dat de appje de mogelijkheid geeft om te navigeren op basis van de offline kaart als je met de auto bent. Ben je helaas met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets, dan is dit niet mogelijk. Dit is dan meteen ook een van de nadelen. Ben je op de fiets of te voet, dan zal je handmatig een route uit moeten stippelen.

Een ander nadeel, maar wel vrij logisch, is dat de routebeschrijving bij offline navigeren geen verkeersinformatie, alternatieve routes of rijstrookaanwijzingen geeft. Hierdoor ben je gebonden aan die ene route die Google je vooraf heeft voorgeschoteld. Het is niet mogelijk om routes te wijzigen als je bijvoorbeeld tolwegen of veerboten wil vermijden.

Wat als laatste nog meespeelt, is dat de offline kaarten maar tot één maand op je telefoon blijven staan, mits deze niet tussentijds geüpdatet worden. Ga je langer dan een maand offline, wat vrij uniek zou zijn, dan is dit wel een aspect waar je rekening mee moet houden. Zoals hierboven benoemd, wanneer je connectie maakt met een Wifi-netwerk, zullen de kaarten automatisch vernieuwd worden, waardoor je weer een maand over je offline kaarten kunt beschikken.

Ga je binnenkort op vakantie en wil je ervan verzekerd zijn dat je altijd de weg terug kunt vinden, download dan alvast de kaarten vooraf. En vergeet dit ook niet tegen je ouders te vertellen. Die willen nog weleens in paniek raken wanneer ze de weg kwijt zijn!

Voor welk land ga jij deze functionaliteit voor het eerst gebruiken?

Wat vind jij ervan?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Tips

Dé do's en don'ts op je online datingpr[...]

07 mei 2019
AppsTips

KNVB app: parkeren in Lyon, tickets en m[...]

26 juni 2019
Overig

De gekste telefoon accessoires op AliExp[...]

27 februari 2019