Blog afbeelding

Tips

Vermoeide ogen? Zo dim je het scherm van je smartphone

28 februari 2019

Je herkent het wel, je hebt lange tijd op je smartphone gekeken en krijgt opeens last van je ogen. Kan dit schadelijk zijn? Nee. Is het vervelend? Dat zeker. Om vermoeide ogen tegen te gaan, kun je verschillende dingen doen. Zo helpt regelmatig knipperen met je ogen erg goed. Een andere erg simpele oplossing is de helderheid op je smartphone aanpassen. Als je hiermee begint, merk je na verloop van tijd dat dit leidt tot minder vermoeidheid. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Helderheid

Smartphonefabrikanten zijn tegenwoordig in staat om ontzettend veel licht in dat kleine scherm te stoppen. Het moet namelijk ook mogelijk zijn om met zonnig weer je telefoon te kunnen gebruiken. In het donker is dit licht al snel te vergelijken met het licht dat overdag door een klein raam naar binnen komt. Dat is ook de reden dat gezondheidswetenschappers adviseren om na 9 à 10 uur ’s avonds niet meer gebruik te maken van mobiele apparaten. Dit rommelt namelijk met je natuurlijke cyclus, het overdag wakker zijn en ’s avonds moe worden. Maar wat is hier nou de oorzaak van?

Blauw licht

De reden dat mobiele apparaten rommelen met je natuurlijke cyclus, is vanwege het blauwe licht dat afkomstig is van je scherm. Het blauwe licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt, het stofje in je lichaam dat je slaperig maakt. Smartphonefabrikanten en app-ontwikkelaars zijn daarom bezig geweest om functies en apps te ontwikkelen die het blauwe licht verminderen of zelfs volledig uitsluiten. Hier een top 5 van zowel apps als functies om het scherm van je smartphone te kunnen dimmen.

1. Nachtmodus

De nachtmodus is een speciale modus op Apple-apparatuur die ervoor zorgt dat het scherm minder blauw licht uitstraalt. Tot nu toe is deze functie alleen beschikbaar voor Apple-apparaten. De nachtmodus is gemakkelijk in te stellen via Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Night Shift. Het is ook mogelijk om deze elke avond automatisch in te stellen door te kiezen voor de ‘gepland’ functie.

2. Weinig licht

Dit is wederom een functie die alleen voor Apple-gebruikers beschikbaar is (sorry Android-gebruikers, jullie zijn zo aan de beurt). Met de functie ‘weinig licht’ is het mogelijk om het scherm nog verder te dimmen. Zoals deze functie al zegt, zorgt deze voor minder licht. Deze is wat lastiger in te stellen via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Zoomen.
1. Schakel vervolgens de zoomfunctie bovenin het scherm in.
2. Zorg dat bij Zoombereik de optie Zoom hele scherm is aangegeven.
3. Kies bij Zoomfilter de optie Weinig licht.
Als je vervolgens drie keer met drie vingers op je scherm tikt, Kies filter aanklikt, optie Weinig licht kiest, vermindert de helderheid van je scherm.

Vermoeide ogen Zo dim je het scherm voor iPhone gebruikers

3. Twilight

Aangezien de Android smartphones nog niet beschikken over een vergelijkbare functionaliteit die gemakkelijk in te stellen is, is Twilight een populaire app onder Android-gebruikers. Deze app heeft verschillende functies, zoals het altijd aan hebben van de nachtmodus. Ook is het mogelijk de nachtmodus afhankelijk te laten zijn van zonsopkomst en -ondergang met de ‘Zon’ functie. Dit doet de app in combinatie met je huidige locatie. Deze functie zorgt ervoor dat je zelf niet steeds de helderheid van je scherm in de gaten hoeft te houden.

4. Handmatig aanpassen

Bij zowel de Android als Apple smartphones is het ook mogelijk om de helderheid van het scherm handmatig aan te passen. Bij Android smartphones gaat dit via het meldingenvenster (swipe omlaag). Bij Apple-apparatuur gaat dit door middel van het menu (swipe omhoog). Beide functies zorgen voor een verlaagde helderheid van het scherm, maar verwijderen niet het blauwe licht van je smartphone. Het helpt echter wel om vermoeide ogen tegen te gaan, deze hoeven zich namelijk minder in te spannen om toch het scherm goed te kunnen zien.

5. Blauwlichtbril

Een optie die een stuk minder populair is, zeker onder de jongere generatie, is een blauwlichtbril. Deze bril zorgt ervoor dat het blauwe licht dat van beeldscherm afkomt, dus ook van je smartphone, wordt geneutraliseerd. Hierdoor heb je een stuk minder last van het blauwe licht dat van deze schermen afkomt.

Zoals je ziet zijn er genoeg opties om het schermlicht van je smartphone te dimmen, waarbij de app van Twilight zeker een aanrader is. Het beste is natuurlijk om geen apps of functies te gebruiken en daarom is eigenlijk het beste advies, ga wat eerder slapen! Vermoeidheid van je ogen kan ook als oorzaak hebben dat je simpelweg te weinig slaapt. Leg daarom je smartphone eens wat eerder weg en kruip lekker onder de wol, dan heb je meteen een win-win situatie te pakken.

Heb jij wel eens last van

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Apps

AliExpress app: alles wat je moet weten

26 februari 2019
Apps

Zo verwijder je een WhatsApp bericht

28 maart 2019
Apps

De Beste Casino Apps in Nederland: Een U[...]

29 juni 2023