Blog afbeelding

Apps

Fortnite: ook te spelen op mobiel via de app!

04 juni 2019

Dé game die in 2018 opkwam was natuurlijk Fortnite. De ontwikkelingen rondom de game gingen razendsnel en binnen no-time werd de game gedownload op allerlei platforms. De game groeide uit van klein idee tot de meest populaire game van 2018. Waar de jaren voorafgaand vooral in het teken stonden van testen, verdiende het spel in april 2018 bijna 300 miljoen dollar. Binnen een jaar nadat de game uitkwam had het al meer dan 125 miljoen geregistreerde spelers aan zich weten te binden. Ondertussen is de game ook verkrijgbaar op je mobiele telefoon. In dit artikel vertellen we je er meer over!

Op 15 maart kwam dan eindelijk het heuglijke nieuws naar buiten; de Fortnite app werd aangekondigd. Hoewel veel gamers dit al een tijdje zagen aankomen, ging de app 15 maart live voor zowel Android als iOS. Op consoles als Xbox en Playstation is het spel ondertussen al een begrip, maar hoe zit dit dan met de app. Zit hier toekomst in? En werkt deze hetzelfde als op de andere consoles?

De Fortnite app downloaden

Het begint eigenlijk al direct met het downloaden van de app. Maak je gebruik van een iOS device, dan heb je geluk. Je kunt de app dan gewoon downloaden vanuit de App Store. Heb je echter een Android device, dan staat de app niet in de Google Play Store. Waarom niet? Dat komt omdat Epic Games – de makers van het spel – ervoor hebben gekozen om het spel buiten de Google Play Store om aan te bieden. Wordt de app namelijk in de Google Play Store aangeboden, dan krijgt Google 30% van alle in-app aankopen. Volgens analisten heeft Epic Games in totaal al meer dan een miljard dollar aan in-app aankopen verdiend. Stel je eens voor dat ze hier daar zo’n € 300 miljoen van zouden moeten afstaan…

Aangezien je de app door middel van een apk-bestand moet downloaden, wordt het voor Androidgebruikers niet erg gemakkelijk gemaakt. Het updaten van de app is een nog groter gedoe. In plaats van dat dit automatisch gebeurt via de Play Store, moet je dit aanroepen. Dan zal de download beginnen, die daarna nog in de game zelf moet worden gedownload; erg omslachtig dus.

Qua grootte is de game vrij goed te doen. De app zelf is zo’n 158 MB groot, maar hier zitten nog geen in-app downloads bij. De mappen, wapens en personages zullen namelijk ook nog gedownload moeten worden.

Verschil ten opzichte van andere consoles

Zoals je misschien wel kan verwachten, is het gamen op een mobiel apparaat wat lastiger dan wanneer je dit doet op een Xbox of Playstation. Bij beide consoles heb je hier namelijk een controller voor. Ben je deze gewend, dan kan het spelen op je smartphone best even wennen zijn.

In het spel kun je lopen met je linker vinger, terwijl het schieten en rondkijken gebeurt met je rechter vinger. Daarnaast zijn er speciale knoppen ontwikkeld die zorgen voor het herladen, hurken of springen. Omdat het schieten een stuk lastiger is op je smartphone dan wanneer je hier een controller of muis voor gebruikt, heeft Epic Games je hier een handje geholpen. Er zit namelijk een ondersteuning in de app die je helpt met het richten wanneer je wilt schieten.

Nog een aantal andere verschillen zijn te merken terwijl je de game speelt. Bij veel schietspellen, ongeacht de console, is het belangrijk om te weten waar je vijanden zich bevinden. Wanneer je op een console speelt, is het gemakkelijker om te horen waar je vijanden zitten doordat er gespeeld wordt met het geluid van je televisie of met een koptelefoon. Speel je echter op een mobiel apparaat, dan is dit een stuk lastiger. Hier hebben de makers van de app goed op ingespeeld. Zij hebben er namelijk voor gekozen om een cirkel om je personage heen te maken. Deze geeft aan uit welke richting kogels of voetstappen te horen zijn, zodat je je er veel beter van bewust bent waar je vijanden zich bevinden. Waar je daarnaast bij consoles spullen die je onderweg tegenkomt ook echt moet oprapen, gebeurt dit bij de mobiele app automatisch. Daarnaast gaan ook de deuren automatisch open.

Onze ervaring met de Fortnite app

Onze ervaringen zijn over het algemeen positief. De app speelt erg gemakkelijk weg, mede doordat geen enkel potje hetzelfde is. Door de grote variatie in het spel, blijft het ook erg leuk om te spelen. Ook is de game een echte verrijking voor gamers die graag dit soort spellen spelen. Fortnite heeft laten zien hier echt een enorme ontwikkeling doorgemaakt te hebben. In vergelijking met ander PUBG mobiele games, is deze smartphonegame erg goed.

We ervaren wel dat er een redelijk verschil bestaat tussen Fortnite op een iOS device of op een Android device. Zoals hierboven al benoemd, is de app niet te downloaden via de Google Play Store. Een ander verschil is dat de app op een Android apparaat soms last heeft van haperingen. Dit is op een iOS device veel minder het geval. Feit blijft echter wel dat het voor beide apparaten wennen is om er mee te spelen wanneer je een console gewend bent.

Toch denken wij dat de app een regelrecht succes gaat worden, mede doordat het meelift op het succes van de consoles. Oh ja, misschien ook handig om te weten. Het dataverbruik van de app is niet direct iets om je zorgen over te maken. Wanneer je namelijk een potje zou spelen, zo’n 10 á 15 minuten, kost dit je nog geen 10MB. Dit zou dus geen beperkende factor moeten zijn.

Zoals je leest is de Fortnite app gemaakt om een regelrecht succes te worden. Hoewel er nog steeds kleine verbeteringen mogelijk zijn, liggen zij wel al mijlenver voor op de concurrentie. Wij denken dan ook dat de app binnen no-time de harten van de smartphone gamers gaat veroveren.

Speel jij Fortnite op je mobiel?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Tips

Vermoeide ogen? Zo dim je het scherm van[...]

28 februari 2019
Apps

Deze drie legale casino’s hebben de be[...]

14 juni 2023
Tips

Maak snel ruimte vrij op je smartphone m[...]

04 april 2019