Blog afbeelding

Smartphones

Een backup van je telefoon maken (iPhone, Android & Windows Phone)

09 februari 2024

Telefoon kapot, verloren of gestolen? Dan is het hopen dat je een backup hebt gemaakt zodat de schade beperkt blijft en je niet urenlang bezig bent met het herstellen van je apps en data. Op deze pagina leggen we je per besturingssysteem uit hoe je een backup maakt en terugzet:

Een back-up maken met iOS

Het is altijd raadzaam een back-up te maken van je iPhone of iPad. Het zijn apparaten die we dagelijks overal mee naartoe nemen, dus een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld doordat er schade ontstaat, of doordat het toestel gestolen kan worden.

De meeste mensen bewaren data op hun smartphone die ze het liefst niet kwijtraken. Herinneringen aan verre reizen, familiekiekjes of andere data van waarde. Daarom is het maken van een back-up met iOS een noodzaak. Dit kan gemakkelijk via iTunes en iCloud.

Hoe maak je een backup met je iPhone/iOS?

Een back-up maken is hard nodig. Want we bewaren van allerlei data. Foto’s, berichten, documenten en instellingen van apps. Wanneer je telefoon kapot gaat, wil je natuurlijk niet al je apps opnieuw installeren en instellen. Bovendien kunnen foto’s en video’s of andere documenten van onschatbare waarde zijn. Een back-up met iOS maken is dus een echte noodzaak!

Automatisch via iCloud

Ten eerste moedigt Apple het gebruik van back-ups aan. Daarom wordt standaard de mogelijkheid om een automatische back-up op Apples cloudsysteem, iCloud op te slaan. iCloud is te vergelijken met wat bij Android Google Drive wordt genoemd. Standaard wordt er iedere nacht een back-up van het toestel gemaakt. Daarvoor moet je iPhone of iPad wel op het Wi-Fi-netwerk zitten. Bovendien moet de iPhone aan de lader liggen. Dit mag ook draadloos zijn.

De back-up omvat veel zaken: van welke apps je had geïnstalleerd, hoe je die had ingesteld tot de rangschikking van de icoontjes op je homescreen. Het maken en terugzetten van een back-up is zeer eenvoudig en erg gebruiksvriendelijk. Let wel: voor het maken en terugzetten van back-ups is een snelle internetverbinding noodzakelijk. Bovendien biedt iCloud maar 5GB opslagruimte op iCloud. Deze is uit te breiden tegen betaling. Aangeschafte nummers, apps en boeken die je via iTunes gekocht hebt, tellen niet mee voor de back-up.

Handmatig via iCloud

Wacht je liever niet tot iCloud automatisch een back-up heeft gemaakt? Dan kun je altijd handmatig een back-up via iCloud maken. Bijvoorbeeld omdat je je smartphone gaat inleveren bij de Apple Store vanwege reparatie. Er wordt dan altijd gevraagd of je een reservekopie hebt gemaakt.

Deze kun je gemakkelijk maken via het instellingenmenu. Klik dan op iCloud, vervolgens op Opslag en reservekopie en klik op ‘Maak nu een reservekopie’. Vervolgens kun je de iPhone indien nodig wissen.

Automatisch iTunes back-up maken

Een andere optie is door iTunes te gebruiken. Je dient dan de telefoon aan te sluiten op de computer. Dit mag zowel Windows als Mac zijn, als iTunes maar is geïnstalleerd. Op het infoscherm van iTunes zie je meteen: ‘maak automatisch reservekopieën op’. Als je deze functie aanklikt, kun je kiezen tussen iCloud of op je computer zelf. Zo kun je ook zaken als muziek die je niet via iTunes hebt gekocht, alsnog back-uppen op je MacBook of Windows computer.

Wanneer de iPhone wordt aangesloten, wordt er dan automatisch een back-up gemaakt.

Handmatig iTunes back-up maken

Je kunt voor de zekerheid ook een iTunes-back-up maken door deze zelf te starten. Bijvoorbeeld als je een nieuwe software-update wilt installeren en zeker wilt weten dat je niets kwijt zal raken. Klik op de knop ‘maak reservekopie’ in iTunes. Dan zie je ook meteen wanneer de laatst gemaakte reservekopie gemaakt is. Deze kun je gemakkelijk terugzetten op bijvoorbeeld een nieuwe iPhone.

Je hebt dan zo binnen een paar minuten alle apps en instellingen weer terug. Je hoeft dus niet alles opnieuw te doen.

Welke is beter?

Apple liefhebbers vragen het zich weleens af: welke methode is beter? iCloud biedt beperkte opslagruimte, terwijl je bij iTunes zoveel ruimte hebt als nodig. Zit je de hele dag achter de computer, dan is een back-up via iTunes zo gepiept. Maar als de computer kapot gaat, heb je geen back-ups meer. Je kunt daarom ook een back-up via iCloud maken. Zo weet je zeker dat Apple een beveiligde reservekopie voor je opslaat.

De beste optie is dus om beide te gebruiken. Dan heb je zelf een back-up op je computer en op iCloud. Wel zo goed voor je gemoedsrust.

iOS WhatsApp back-up maken

Een back-up maken via WhatsApp gaat zeer eenvoudig. Zo kun je al je chats en verzonden en ontvangen media back-uppen. Wist je dat WhatsApp doorgaans automatisch een back-up maakt en deze wegschrijft naar iCloud? Als je WhatsApp dan opnieuw moet installeren, ben je niets kwijt.

Zelf nog even snel een back-up maken? Ga dan naar de instellingen en klik vervolgens op Chats. Kies vervolgens voor ‘Reservekopie chats’ en klik op ‘Maak nu een back-up’. Je kunt in dit scherm ook meteen zien wanneer WhatsApp voor het laatst een back-up heeft gemaakt.

iOS back-up terugzetten

Een iOS back-up terugzetten is mogelijk via twee manieren, afhankelijk van de gekozen back-upmethode. Bijvoorbeeld via iCloud, of via iTunes. Via iCloud kun je een back-up terugzetten zodra je de iPhone gewist hebt. Via iTunes is dat niet nodig.

Via iCloud

Heb je een back-up gemaakt via iCloud? Heel verstandig. Als je een nieuwe iPhone hebt en een reservekopie wilt terugzetten, dien je de iPhone aan te zetten. Heb je al een iPhone ingesteld? Dan dien je eerst alle inhoud te wissen.

Ga door met de configuratiestappen totdat je bij het scherm ‘apps en gegevens’ belandt. Klik vervolgens op ‘zet iCloud-reservekopie terug’. Daarvoor dien je eerst in te loggen met je Apple ID. Kies vervolgens de meest recente reservekopie. Heb je een keuze gemaakt, dan zal de iPhone alle instellingen terugzetten. Belangrijk om te weten: dit kan even duren als je niet zo’n snelle internetverbinding hebt.

Via iTunes

Via iTunes kun je ook een reservekopie terugzetten. Sluit de iPhone aan op de computer of Mac. Vervolgens komt iTunes tevoorschijn. Selecteer vervolgens de iPhone waarop je een back-up wilt terugzetten. Klik vervolgens op ‘Zet reservekopie terug’. Kies voor de datum en kijk naar de grootte van de reservekopie. Kies de gewenste reservekopie en klik op ‘herstel’. Mogelijk dien je een wachtwoord in te voeren.

Belangrijk om te weten: houd de iPhone verbonden met de computer totdat de iPhone weer helemaal is opgestart. Het is mogelijk dat je tijdelijk een scherm met een balkje ziet. Heb dan even geduld; de synchronisatie is bezig. Eenmaal afgerond, kun je de iPhone weer ontkoppelen en zijn al je apps en instellingen terug.

iOS WhatsApp back-up terugzetten

Wil je een back-up van WhatsApp op iOS terugzetten? Dit is niet mogelijk via het menu van WhatsApp. Je dient hiervoor WhatsApp eerst te verwijderen. Houd het icoontje vast door deze langdurig aan te klikken. Vervolgens verschijnt een kruisje. Klik op het kruisje en kies vervolgens voor ‘verwijderen’.

Wat je hierna doet, is naar de App Store gaan en WhatsApp opnieuw installeren. Je dient dan je telefoonnummer in te voeren. Daarna wordt er meteen gevraagd of je een back-up wilt terugzetten. Kies voor de back-up. Binnen een paar minuten staan al je chats en media weer weergegeven.

Een back-up met Android maken

Een back-up met Android maken, is dat nodig? Niets hoeft, maar het is wel erg handig om een back-up van je Android telefoon te maken. Bijvoorbeeld omdat je net een nieuwe smartphone hebt gekocht en de gegevens van de oude smartphone op de nieuwe smartphone wilt overzetten.

Maar er kunnen ook andere motieven zijn om een back-up te maken. Bijvoorbeeld uit voorzorg van verlies van de smartphone. Doordat je de smartphone per ongeluk in het water laat vallen, of wanneer deze gestolen wordt. We leggen uit hoe het beste een back-up te maken.

Stappenplan Android back-up maken

Het is raadzaam uit voorzorg zo vaak mogelijk een back-up te maken. Bijvoorbeeld eens per dag, of eens in de week. De back-up kan het best zo uitgebreid mogelijk zijn. Je wilt immers dat je je nieuwe smartphone snel weer kan gebruiken en dat er geen gegevens missen. Daarom leggen we niet alleen uit hoe je een back-up van je Google gegevens maakt, maar ook hoe dit werkt met foto’s en video’s en WhatsApp.

De meest handige manier is om gebruik te maken van Googles eigen dienst voor dataopslag, die Google Drive heet. Alle Android smartphones hebben namelijk toegang tot Google Drive.

Back-up met Google account maken

Ten eerste kun je een back-up instellen via Google. Ga naar de instellingen van de smartphone en klik op ‘back-up maken’. In de instellingen is het mogelijk een optie aan te klikken die ‘back-up maken’ heet. Of deze knop precies zo heet, kan per smartphone en Androidversie verschillen.

Meestal staat deze optie om data te besparen uit. Zet de optie aan. Vanaf dit moment worden back-ups weggeschreven naar Google Drive. Daarover krijg je geen melding op het scherm. Vervolgens is het mogelijk een gewenst Google account aan te klikken. Onder de optie ‘back-up van account’ is het mogelijk in te stellen welk account je wilt back-uppen. Zo is het dus mogelijk meerdere accounts te bewaren. De Android smartphone gaat vervolgens aan de slag om alle gegevens veilig te stellen.

Back-up van foto’s en video’s maken

De meeste mensen bewaren onvergetelijke herinneringen op hun smartphone aan de hand van foto’s en video’s. Het zijn momenten die gebruikers dierbaar zijn. Daarom is het verstandig van foto’s en video’s een back-up te maken. De beste manier om dit te doen, is door de data over te zetten op een computer. Een snellere manier is door een back-up te maken met Google Foto’s.

De eerste manier is door een smartphone aan de PC te koppelen. Hiervoor is een USB-kabel nodig. De smartphone zal nu vragen waar de USB-verbinding voor moet dienen. Kies voor ‘mediabestanden overdragen via USB’. De smartphone koppelt dan de mediabestanden aan de computer. Klik vervolgens in verkenner naar de map van je toestel. Soms is het noodzakelijk eerst zogenaamde stuurprogramma’s te installeren, voordat de verbinding werkt. Windows installeert deze stuurprogramma’s meestal automatisch.

Klik vervolgens op de map DCIM en kopieer de inhoud naar de computer. Het kopiëren van bestanden kan even duren. De geselecteerde foto’s en video’s staan later op de computer. Om ruimte vrij te maken, is het mogelijk deze daarna te verwijderen op de smartphone.

Een andere optie is gebruik te maken van Google Foto’s. Download daarvoor eerst de app in de PlayStore. Wanneer je dit voor het eerst doet, dien je op ‘Toegang toestaan’ te klikken en vervolgens in te loggen met je Google account. Heb je dit al gedaan? Klik dan op het icoontje met de drie streepjes (het menu) en klik op ‘Instellingen’. Klik vervolgens op Google Drive en schakel de optie in. Er wordt dan automatisch een back-up van alle films en foto’s gemaakt op Google Drive. Zo staan straks alle back-ups in dezelfde map.

Back-up van WhatsApp maken op Android

Als je wisselt van smartphone wil je niet al je chats en bestanden van WhatsApp kwijtraken. Anders weet je straks niet meer met wie en waarover je gepraat hebt. Een back-up maken van WhatsApp gebeurt aan de hand van WhatsApp zelf.

Open ten eerste WhatsApp en klik op Instellingen. Deze is te vinden aan de hand van de drie puntjes bovenin het scherm. Klik op ‘Chats’ onder instellingen. Klik dan op ‘Chat back-up’ en stel je Google Drive in. Ook de gegevens van WhatsApp kunnen daar naartoe geschreven worden. Klik vervolgens het account aan waar je op wilt back-uppen en hoe vaak dit moet gebeuren. Klik daarna op ‘back-up maken’. WhatsApp zal dan alle bestanden naar Google Drive schrijven.

Een back-up terugzetten op Android

In de meeste gevallen vraagt Google je bij het instellen van je nieuwe Android telefoon of je al een back-up hebt. Klik op ‘Let’s Go’ (in het Engels), of een aanverwant in het Nederlands. Klik vervolgens op ‘Data kopiëren’ en verbind de smartphone met een draadloos netwerk. Klik op ‘Ik heb al een back-up in de cloud’ en log in met je Google account. Ga akkoord met de voorwaarden en kies welke back-up je wilt terugzetten. Het is mogelijk zelf te kiezen welke apps je wilt terugzetten en welke niet. Google rekent namelijk zo’n 25 MB per app.

Back-up van WhatsApp terugzetten

Nieuwe smartphone? Dan wil je natuurlijk WhatsApp weer opnieuw installeren en al je chats terugzetten. Dit kan zeer eenvoudig onder de instellingen van WhatsApp. Deze zijn te vinden door weer op de drie puntjes boven in beeld te klikken. Heb je WhatsApp voor het eerst gestart? Toets dan eerst je telefoonnummer in. Je krijgt dan automatisch de vraag of je een back-up wilt terugzetten. Dit is altijd de laatst gemaakte back-up. De back-up wordt dan via Google Drive teruggezet.

Wanneer je het scherm niet ziet, kun je naar de instellingen gaan en vervolgens voor ‘back-up’ kiezen. Je ziet dan wanneer er voor het laatst een back-up is gemaakt. Klik op ‘media terugzetten’. De back-up wordt dan vanzelf teruggezet. Dit kan, afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding en de grootte van de back-up, enige tijd in beslag nemen. WhatsApp heeft als voordeel dat het niet alleen een back-up maakt van de chats, maar ook van de verzonden data tijdens de chats. Zo ben je dus nooit meer ontvangen foto’s en video’s kwijt!

Een back-up met Windows Mobile maken

Wie een Windows Phone heeft, doet er goed aan een backup te maken om dataverlies tegen te gaan. Windows Mobile is het huidige onderliggende besturingssysteem van de meeste Windows smartphones. Wie net een smartphone heeft gekocht en de gegevens over wil zetten, of de data veilig wil stellen tegen eventueel dataverlies, kan het beste een backup maken.

Back-ups maken is altijd een goed idee. Als een smartphone gestolen wordt, hoeft men alleen de back-up maar terug te zetten. We leggen uit hoe gebruikers met Windows Mobile een smartphone kunnen backuppen. Maar let op: Microsoft houdt binnenkort op met de ontwikkeling van Windows Mobile.

Stappenplan Windows Mobile back-up maken

Een goede back-up maken is altijd een goed idee. Doe dit zo periodiek mogelijk. Sommige gebruikers kiezen er zelfs voor om eens per dag een backup van hun Windows Mobile smartphone te maken. Het best is een back-up tenminste eens per week te maken. Als er verlies van de smartphone ontstaat, bijvoorbeeld door een ongelukje of diefstal, is een back-up noodzakelijk om de gegevens weer terug te kunnen zetten.

Een backup maken is heel eenvoudig. Ga naar de instellingen, klik op accounts, klik je e-mailadres aan en klik op ‘inloggen’. Zet vervolgens ‘automatische backups’ aan. Op die manier worden er automatisch back-ups gemaakt van foto’s, berichten en apps. Deze gegevens worden opgeslagen op Microsoft’s eigen cloudplatform genaamd OneDrive.

Meteen een back-up maken? Ga naar de instellingen, klik op Backup en klik op ‘nu een back-up maken’. Controleer vervolgens de backups bij OneDrive.

Back-up WhatsApp maken

De meeste mensen gebruiken WhatsApp om met elkaar contact te houden. Het is erg vervelend wanneer er dataverlies optreedt, men de chats kwijt is en weer opnieuw moet beginnen. Vaak worden er via WhatsApp ook foto’s en video’s verstuurd. Dergelijke gegevens kunnen ook met Windows Phone automatisch worden opgeslagen.

WhatsApp heeft namelijk ondersteuning voor Microsoft’s OneDrive, maar ook een mogelijkheid om een back-up te schrijven naar het opslaggeheugen of een SD-kaart.

Back-up WhatsApp maken met OneDrive

Wie een back-up in de cloud wil maken, kan daarvoor gebruikmaken van OneDrive. Ga naar WhatsApp, klik op meer en klik vervolgens op settings. Klik dan op chat and calls en kies voor back-up. Hier is het mogelijk eventueel handmatig een back-up te starten. Het is ook mogelijk aan te geven of video’s en foto’s moeten worden geback-upt of niet. Afhankelijk van de Wi-Fi-verbinding kan het even duren totdat de back-up gemaakt is. Kies daarom voor een sterke en stabiele verbinding. Laat de smartphone aan de oplader totdat de back-up compleet is. Onthoud: iedere keer dat men een back-up maakt, wordt een oudere back-up overschreven. Er is geen manier om een oudere back-up niet te overschrijven of terug te zetten.

Back-up maken via SD-kaart of telefoongeheugen

WhatsApp ondersteunt bij Windows Mobile ook de mogelijkheid een back-up op het telefoongeheugen te zetten. Ga naar WhatsApp, klik op more, settings, chat and calls en klik op backup. Ga naar de instellingen van de smartphone, klik op System, Storage Sense en kies voor SD. Ga terug naar WhatsApp en maakt een back-up. De back-up wordt dan opgeslagen op de SD kaart in de map ‘WhatsApp\WinPhoneBackup’. Deze bestanden kunnen niet vanuit buitenaf worden gebruikt. Het is dus alleen mogelijk een back-up terug te zetten via WhatsApp.

Stappenplan Windows Mobile back-up terugzetten

Een nieuwe smartphone gekocht en nu de back-up terugzetten? Dit is mogelijk als ook de nieuwe smartphone Windows Mobile als besturingssysteem heeft. Log daarom eerst weer voor het eerst in. Ga naar instellingen, klik op accounts. Voeg een e-mailadres toe en klik op ‘inloggen’. Wanneer dit gedaan is, is het mogelijk naar instellingen te gaan. Klik op back-up en klik vervolgens op ‘back-up opties’. Er verschijnt dan een lijst van alle gemaakte back-ups die op OneDrive zijn opgeslagen. Klik de gewenste back-up aan en klik vervolgens op ‘terugzetten’. Het kan even duren totdat alle informatie weer is teruggezet.

Back-up WhatsApp terugzetten op Windows Mobile

Er zijn eveneens twee manieren om een WhatsApp back-up terug te zetten. Dit kan via de SD-kaart of via Microsoft’s OneDrive, afhankelijk van de gekozen back-up locatie in de stappen hierboven.

WhatsApp terugzetten via OneDrive

Er is slechts een manier om een WhatsApp back-up via OneDrive terug te kunnen zetten. Controleer eerst of er een backup is gemaakt door in WhatsApp naar more, settings, chats and calls en dan backup aan te klikken. Is de back-up gemaakt? Verwijder dan WhatsApp en installeer deze opnieuw via de Microsoft Store. WhatsApp vraagt dan om het telefoonnummer en of er een back-up moet worden teruggezet. Klik op ‘restore’ en de back-up wordt teruggezet.

WhatsApp terugzetten via telefoongeheugen

WhatApp kan ook worden teruggezet middels het telefoongeheugen. Controleer daarvoor eerst bij Settings, System, Storage Sense of de standaardopslag op SD-kaart staat geselecteerd.

Is dit het geval? Verwijder dan WhatsApp en installeer deze opnieuw via Microsoft Store. Start WhatsApp en toets het telefoonnummer in. Vervolgens verschijnt er een herstelscherm. Klik op ‘restore’ en alle informatie wordt hersteld.

Waarom het risico nemen dat je al je data op je smartphone verliest?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.

Op zoek naar iets anders?

Overig

De gekste telefoon accessoires op AliExp[...]

27 februari 2019
Apps

Alles over de FUT 19 Web App en FIFA Com[...]

31 mei 2019
ActueelApps

Dit zijn de 5 beste voetbal wedden apps

07 maart 2023