Gezondheid & Fitness

De 6 beste gratis fitness apps voor in de sportschool

Of je nu een beginner bent of juist al een vergevorderd sporter, het is altijd interessant om je eigen progressie bij te houden. Dit kun je doen door een schriftje en een pen mee te nemen naar de sportschool, maar hoe handig zou het zijn als je dit ook allemaal in een fitness app kan doen? Fitness apps waarin alle oefeningen te vinden zijn kunnen je helpen met het kiezen en uitvoeren van de oefeningen. In dit artikel behandelen we daarom een aantal apps die perfect zijn voor gebruik in de sportschool!
6

7 Minute Workout

Gezondheid & fitness

Ben je altijd gehaast en heb je nooit de tijd om een goede workout tussendoor te plannen? Met deze gratis fitness app is dat verleden tijd. Het grote voordeel van deze fitness app is dus dat je binnen 7 minuten een workout kan doen aan de hand van de instructievideo’s. Een nadeel is echter wel dat je voor sommige oefeningen wat accessoires nodig hebt, wat niet elke beginnende sporter heeft. Neem echter gerust een kijkje en download de app voor zowel Android als iOS helemaal gratis.

5

Stronglifts 5x5

Gezondheid & fitness

Stronglifts 5×5 is geschikt voor zowel nieuwkomers als gevorderde sporters. Uit onderzoek blijkt dat de zogenaamde ‘compound’ oefeningen erg geschikt zijn voor het trainen van meerdere spiergroepen tegelijk en een grote bijdrage leveren aan het opbouwen van kracht. Hier is de Stronglifts app dan ook op gefocust. De app laat je de compound oefeningen uitvoeren in setjes van 5 maal 5 herhalingen. Dit doe je vervolgens 3 maal per week. Door steeds dezelfde compound oefeningen te doen, word je hier beter in en uiteindelijk ook sterker. De fitness app stimuleert je dan ook om telkens wat meer gewicht te tillen, zodat je uiteindelijk resultaten boekt.

Een groot voordeel van de fitness app is dat deze advies geeft qua gewicht bij bepaalde oefeningen. Een nadeel is wel dat er geen filmpjes of instructies bij zitten, waardoor het voor beginners lastig kan zijn om oefeningen goed uit te voeren. De app is beschikbaar voor zowel iOS en Android en begint met een gratis versie.

4

Jefit Workout Planner

Gezondheid & fitness

Jefit is ideaal als je zelf je workouts samenstelt. Heb je zelf je workout samengesteld? Mooi! De fitness app van Jefit geeft je op basis van deze workout ook suggesties met oefeningen die voor jou ook relevant kunnen zijn. Hierdoor krijg je nooit meer oefeningen voor je kiezen die eigenlijk helemaal niet interessant of handig voor jouw doel zijn.

Het leuke is daarnaast ook nog eens dat je voor vrijwel alle workouts en oefeningen veel data op kan halen. Je kunt er ook voor kiezen om je trainingen in te plannen en in een kalender overzichtelijk bij te houden wanneer je welke workout hebt gedaan en wanneer je welke spiergroepen hebt getraind. De app heeft tevens een database met meer dan 1300 oefeningen waar je uit kunt kiezen, trainingsvideo’s en verschillende standaard workout programma’s die je op weg helpen als je nieuw bent in de sportschool.

3

Freeletics

Gezondheid & fitness

Het mooie aan de fitness app van Freeletics is dat deze fungeert als een personal trainer. De vormgeving is erg goed, mede ook doordat er verschillende andere varianten zijn van dezelfde ontwikkelaar. De video’s met instructies in deze app zijn van zeer goede kwaliteit. Het grote obstakel is hier echter dat dit maar voor een beperkt aantal oefeningen geldt. Wil je voor alle oefeningen instructievideo’s kunnen zien, dan zal je een abonnement af moeten sluiten. Dit kost ongeveer 50 euro. Wil je toch een kijkje nemen, dan kun je de app gratis downloaden voor zowel iOS als Android.

2

Sworkit

Gezondheid & fitness

Sworkit is een gratis fitness app die niet alleen in, maar ook buiten de sportschool erg handig is. De app is volledig gratis en bevat een database met meer dan 230 oefeningen, variërend tussen kracht-, cardio- en yoga-oefeningen. Hierdoor is de app voor iedereen een aanrader. Daarnaast zijn de krachtoefeningen bijvoorbeeld ook nog te verdelen in het hele lichaam, het onderlichaam of alleen het bovenlichaam. Door de video’s bij alle oefeningen is deze app ook voor beginners zeer geschikt. De apps is gratis te downloaden op zowel iPhone als Android-apparaten.

1

Gymatic Workout Tracker

Gezondheid & fitness

Wat ons betreft een duidelijke nummer 1. Wat de Gymatic app zo uniek maakt is dat de app je de mogelijkheid geeft om oefeningen te herkennen die je op dat moment aan het doen bent. Dit kan zowel door middel van je iPhone als je Apple Watch. De oefening wordt niet alleen herkend, het aantal herhalingen wordt ook nog eens bijgehouden. Daarbij worden nog meer gegevens verzameld, zoals je hartslag, je rusttijd en de tijd dat je daadwerkelijk met de oefening bezig bent, explosiviteit en je tempo.

Het wonderlijke aan deze gratis fitness app is ook nog eens dat je de app zelf nieuwe oefeningen kunt leren. Dit pakt de app in 3 seconde op. De app claimt dit te kunnen voor veel verschillende soorten sporten in de sportschool, zoals crossfit, krachttraining, HIIT workout, kettlebell training en ga zo maar door. Als extraatje kun je veel statistieken inzien in de app, zodat je je trainingen naar een hoger niveau kan tillen.

Ben jij nou een fanatiek sporter en ben je wekelijks wel een aantal keer in de sportschool te vinden? Laat ons dan in de reacties weten welke fitness app(s) jij gebruikt om nog meer uit je workout te halen!

Gebruik jij fitness apps tijdens je workout?

Let op, je reactie is niet direct zichtbaar.