Reis veilig en snel van A naar B met deze 6 apps
Dankzij handige navigatie apps is het tegenwoordig mogelijk om overal ter wereld je weg te vinden. Digitale navigatie is al lang niet meer alleen voor autobezitters, ook mensen die lopend, per fiets of het openbaar vervoer reizen kunnen hun hart ophalen bij een navigatie app. Iedere app heeft weer andere specifieke functies. Zo is de één meer gericht op tijdbesparing terwijl andere meer de nadruk leggen op gedetailleerde informatie als mogelijkheden tot parkeren en bezienswaardigheden. Ga je een weekendje weg? Plan niet alleen de route, maar vind ook de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid, een gezellig restaurant in de buurt of de mooiste fiets- en wandelroutes. Verdwalen behoort vanaf nu tot het verleden! Met de volgende 6 navigatie apps heb je de juiste informatie altijd binnen handbereik.
Google Maps is misschien wel de meest bekende navigatie app, al was het alleen maar omdat de naam Google er aan verbonden is. Echter, deze app is veel meer dan dat. Naast routes plannen geeft Google Maps je een overzicht van de files en geeft de app ook aan of een route wordt afgeraden in verband met verkeershinder. Ook kan je zoeken naar het dichtstbijzijnde restaurant of benzinepomp en deze als tussenstop in je route plannen. Alsje met het openbaar vervoer reist kan je vertrek- en aankomsttijden opvragen. De app geeft zelf ook eventuele vertragingen aan. Een heel veelzijdige app bomvol extra functies.
Met meer dan honderdduizend gratis fiets- en wandelroutes is dit dé app voor sportievelingen en natuurliefhebbers, te voet of op de fiets. Bij veel routes worden leuke tips voor onderweg gegeven, zoals gezellige terrasjes en restaurants, bezienswaardigheden, maar ook VVV kantoren en treinstations. Naast een ingebouwd kompas beschikt de app ook over hoogtemeters. Dankzij deze hoogtemeters, die als grafiek worden weergegeven op je beeldscherm, word je nooit meer verrast door heuvels waar je eigenlijk niet op gerekend had. Voor Apple gebruikers is er de mogelijkheid om de app te koppelen aan de Apple Gezondheid app, waardoor je bijvoorbeeld je afgelegde afstanden goed in kaart kan brengen.
Deze handige app van de ANWB is door zowel leden als niet-leden te gebruiken. Voor ANWB leden zijn er extra functies beschikbaar, zoals ANWB File Alert en ANWB Parkeren voor het betalen van je parkeergeld. Maar ook zonder deze extra functies is deze app heel handig. De app berekent welke route het snelste en voordeligste is en geeft ook informatie als parkeermogelijkheden, files, flitsers en wegwerkzaamheden. Ook een tankstation is zo gevonden met deze app. Voor ANWB leden filtert de app ook nog eens de tankstations waar je korting krijgt met de ANWB ledenpas.
TomTom heeft naast het bestaande navigatiesysteem nu ook een gelijkwaardige app op de markt gebracht. Door de jarenlange ervaring van TomTom is deze app erg betrouwbaar. Ook is het ideaal dat je routes en kaarten kunt downloaden zodat je er offline gebruik van kunt maken. Wat je dan weer scheelt in je databundel. De digitale kaarten zijn echter wel van zo’n formaat dat je eerst wat ruimte vrij moet maken op je mobiele telefoon. De app is niet helemaal gratis, maar beperkt tot de eerste vijfenzeventig navigatiekilometers. Wil je daarna ook gebruik maken van de app? De licentie kost twintig euro per jaar.
Met Topo GPS verander je jouw mobiel in een handomdraai naar een GPS apparaat. De kaarten zijn erg gedetailleerd, niet alleen straten en wegen worden afgebeeld, maar ook bospaden en hoogtelijnen. Deze app is heel geschikt voor het uitzetten van wandel- en fietsroutes, scouting en geocaching vanwege de plaatsbepaling met GPS. De app is niet gratis, maar de kosten van vier euro heb je zo terug verdiend als je hiermee bespaart op een GPS apparaat.
Naast de gebruikelijke routeplanner en filemelder, heeft deze app ook extra’s als actuele flitsmeldingen en voordelige brandstofprijzen. Het bijzondere aan Waze is dat deze community-based is, oftewel, door gebruikers, voor gebruikers. Via de app worden brandstofprijzen, files en ongevallen direct in de community gedeeld, zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de laatste verkeersinformatie. Met circa honderd miljoen gebruikers is het ’s werelds grootste navigatie app die op een community gebaseerd is.
Welke navigatie app is jouw favoriet?